Itt a félezer forintos benzin, de tehet-e róla és ellene a kormányzat?

Itt a félezer forintos benzin, de tehet-e róla és ellene a kormányzat?

Mint arról beszámoltunk, szerdától a 95-ös benzin literenkénti átlagára is eléri az 500 forintot, az ötforintos emelkedés következtében egy liter benzinért 501 forintot kérhetnek. A gázolaj ára nem változik, azért literenként átlagosan 512 forintot kell majd fizetnünk a kutakon.

A benzin ára is 500 forint fölé nő, Jakab szerint a kormánynak azonnal lépnie kell

Szerdától a 95-ös benzin átlagára literenként 5 forinttal, 501 forintra emelkedik, a lélektani határt már korábban megugró gázolajé viszont változatlanul 512 forint marad a hét közepén - írja a holtankoljak.hu alapján az Mfor. Az említett átlagárakból adódóan a benzin már 80, míg a gázolaj 66 százalékkal kerül majd többe, mint másfél évvel ezelőtt: ez pedig több ezer forintnyi differenciát jelent egy-egy teletankoláskor.

Az üzemanyagok ára 2006 júniusának végén, vagyis a második Gyurcsány-kormány uralmának kezdetén lépte át az akkor lélektaninak tartott 300 forintot. (Az áfa mértéke akkor 20 százalék volt.) 2006. június 29-én Szijjártó Péter, a Fidesz akkori szóvivője sajtótájékoztatón elemezte az áremelkedést. Rámutatott, az üzemanyagárakban a kőolaj világpiaci árának egyszeri, nagy mértékű emelkedése nem volt tapasztalható, így az üzemanyagárak emelkedése a forint mélyrepülésének volt „köszönhető”.

Mi a helyzet most?

A Brent nyersolaj hordónkénti (kb. 159 liter) ára cikkünk írásakor 85 dollár, ami

8 százalékkal magasabb, mint egy hónappal ezelőtt.

Egy dollárért jelen pillanatban kb. 313 forintot kell fizetni, ez

2,9 százalékkal magasabb, mint szeptember végén.

(Nemzeti devizánk az euróhoz képest hasonló mértékben, 2,1 százalékkal gyengült, a jelenlegi árfolyam 365 forint.)

A KSH adatai szerint szeptember 24-én a benzin literje 455, a gázolajé 461 forint volt, vagyis

a drágulás egy hónap alatt a benzinnél 10,1, gázolajnál 11 százalék.

Ez a két érték meg is felel a nyersolaj drágulása és a forint romlása okozta két hatás összegének. Ennek zömét valóban a világpiaci folyamatok teszik ki, de az áremelkedés negyedéért-ötödéért a forintárfolyam gyengüléséért felelős kormányzati szervek (vagy épp azok vezetői) tehetők felelőssé.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Mi a helyzet a környező országokban?

A lengyel zloty egy hónap alatt a dollárhoz képest 0,9 százalékot gyengült, az euróhoz képest nem változott az árfolyam. A cseh korona a dollárhoz képest 1,9 százalékot, az euróhoz képest 1,1 százalékot gyengült. Az euró viszont erősödött a dollárhoz képest 0,8 százalékot.

A holtankoljak.hu adatai szerint

  • Csehországban a benzin 510, a gázolaj 489 forintnak megfelelő koronáért kapható,
  • Lengyelországban a benzinért 468, a gázolajért 469 forintot kell fizetni zlotyban,
  • Ausztriában a benzin literje 509, a gázolajé 503 forintnyi euró,
  • Szlovákiában pedig a benzin 542, a gázolaj 498 forintnak megfelelő euró.

Vagyis a kép vegyes, az 501 forintos benzin ezekhez képest nem kiugróan magas, az 512 forintos literenkénti gázolajár viszont magasnak mondható. És akkor gondoljunk bele abba, hogy

a termékek szállításához (dízelmozdony, teherautó, kamion) vagy épp egy földterület traktorral történő felszántásához gázolajra van szükség!

Mit léphet a kormányzat?

A világpiaci árakra a magyar kormányzatnak (sem a fiskális, sem a monetáris vezetésnek) nincs ráhatása, ha az olajkitermelő országok növelnék a termelést, csökkennének az árak.

A forint árfolyamát azonban a Matolcsy György vezette jegybank képes befolyásolni,

ha nem engedne egy hónap alatt két százalékos gyengülést, akkor az meglátszana az üzemanyagok árán is. Elismerjük, kicsi a mozgástér, mert a kb. 2013-tól 2019 végéig tartó konjunktúrában ahelyett, hogy anticiklikus gazdaságpolitikával tartalékot képeztek volna, inkább túlfűtötték a gazdaságot. Ennek isszuk most a levét.

A Varga Mihály pénzügyminiszter vezette fiskális politika pedig az üzemanyagok árában levő adóterhek csökkentésével enyhíthetne a válságon.

Mint azt korábban lapunk is kiszámolta, az ötszáz forintos benzinárban nagyjából 230 forint az adó, azaz a magyar költségvetés tiszta bevétele.

Ha 500 forint egy liter benzin, abból 230 forint az adó

Történelmi magasságokban járnak az üzemanyagárak, a kormánynak pedig hatalmas mozgástér áll rendelkezésére ahhoz, hogy csökkentse a lakosság terheit - erre utaló magatartást azonban egyelőre nem láthatunk. Péntektől újabb drágulás sújtja az autósokat, átlagosan egy liter benzinért 482, míg a gázolaj literjéért 493 forintot kell majd kifizetni a kutakon.

A jövedéki adó csökkentése vagy épp elengedése csak egy a lehetséges lépések közül. A kormányzat valóban tett olyan gesztust, hogy 50 dolláros hordónkénti ár felett benzin esetében 5, gázolaj esetében 10 forinttal kevesebb jövedéki adót szed be az autójukat tankolóktól, de

amikor hetente kétszer, szerdán és pénteken is ennyivel növekszik az ár, akkor ez bizony édeskevés.

Igazán bátor, hogy azt ne mondjuk, szabadságharcos lépés lenne az áfa csökkentése. Bár a hatályos uniós szabályozás szerint az üzemanyagokat nem lenne szabad kedvezményes áfakörbe sorolni, tehát annak Magyarországon fixen a 27 százalékos kulcs alá kell esnie, de láttunk mi már karón varjút: az internet áfakulcsát is a hatályos uniós irányelv ellenére csökkentették 5 százalékra, és nincs belőle gond. Ez valóban enyhíthetne a családok terhein!

Vagy Tállai András telefonáljon le minden benzinkútra…