Nevetségesen kevés a bérünk, miközben szétdolgozzuk magunkat

Visszaütött Orbán Viktor álma, nem jó dolog egy összeszerelő üzemben élni.

Tavaly 19 órával kevesebb dolgozott egész évben a magyar alkalmazott, mint egy évvel korábban. Igaz, hogy ezért 8 százalékkal több pénzt is kap, az mégis túl kevés az elvégzett munka mennyiségéhez képest - írja az Mfor.

2017-ben átlagosan 2 munkanappal kevesebbett dolgozott egy magyar munkás az OECD legfrissebb adatai szerint, a csökkenés hátterében állhat az is, hogy tavaly több ünnepnapunk is munkanapra esett. Az 1740,4 órával egyébként változatlanul a tagállamok középmezőnyébe tartozunk. A 2016-os 16. helyezés után tavaly a 17. legmagasabb volt a magyar munkaórák száma. Ha csak a régiónk adatait vizsgáljuk, akkor a magyarok az egyik leglustábbnak is nevezhetők: a lengyelek ugyanis átlagosan 1895, a csehek 1776 órát dolgoztak tavaly, nálunk jóval kevesebbet hoztak össze viszont a szlovákok, egy dolgozó átlagosan 1714 órát töltött munkával. Nyugati sógoraink pedig még ennél is kényelmesebbek, 1613 órát dolgoztak tavaly.
 
Ha ehhez hozzávesszük a béreket, akkor még elkeserítőbb a helyzet: az OECD statisztikája szerint tavaly 22 576 dollár volt az átlagos kereset Magyarországon. Ami ugyan 8 százalékkal több az előző évinél, mégis változatlanul a második legalacsonyabb a szervezet tagállamainak sorában. Egy ledolgozott munkaórára vetítve kereken 13 dolláros átlagfizetés jut, aminél kevesbé csak a nálunk többet dolgozó görögök, lettek és mexikóiak munkáját értékelik.

Mindez ismét csak megerősíti a bérfelzárkóztatás szükségét és méginkább alátámasztja azt, hogy nemzetközi viszonylatban mennyire alacsonyak is a magyar fizetések - írja a szakportál.

A ledolgozott munkaórák alapján elmondhatjuk, hogy nagyjából annyit dolgozott tavaly egy magyar alkalmazott, mint egy új-zélandi (1753 óra) vagy egy ír (1738 óra). Ők viszont a hazainál jóval több fizetést kapnak. Új-Zélandon 40 042, Írországban pedig 47 652 dollár volt az átlagos fizetés szemben a Magyarország esetében rögzített 22 576 dollárral.

Ezekből az adatokból jól visszatükröződik a magyar munkaerő olcsósága és alulértékeltsége. Az elvégzett munka mennyisége alapján teljesen indokolt lehetne a jelenleginél kétszer nagyobb bérezés is. A visegrádi országok számaihoz képest pedig 10 százalékos a lemaradásunk az elvégzett munka mennyisége és az átlagos bér alapján.

Felmérés: százezrek elégedetlenek a fizetésükkel, elhagyhatják az országot is

A megkérdezettek 34%-a nettó 200 és 300 ezer forint közötti fizetéssel lenne elégedett,- 29% nettó 300 ezer fölött szeretne keresni,- de 24% már megelégedne 150-200 ezer forint közötti bérrel is.Ennek ellenére csak 29%-uk keres annyit, amennyit szeretne, 44% az aktuális fizetésénél legalább egy kategóriával magasabb bérsávot tart ideálisnak.

Nagyon bejött az összeszerelő üzem. Ja, nem!

Bár a magyar munkaerő alulértékeltségét és olcsóságát megerősítik a fenti eredmények, érdemes figyelembe venni, hogy Magyarország alacsony hozzáadott értékkel bíró összeszerelő-üzemként funkcionál, ahol a munkatermelékenységen is van még mit javítani. Vagyis bár a ledolgozott órák száma indokolná a jelentős mértékű béremelést, az elvégzett munka hozzáadott értéke már nem.