Bérfeszültséget eredményezhet, ha a szakápolók a szociális ágazatba kerülnek

Bérfeszültséget eredményezhet, ha a szakápolók a szociális ágazatba kerülnek

Pintér Sándor tervei alapján a kórházi „elfekvőkből” a betegek a szociális ellátók intézményeibe kerülnének.

A társadalmi vitának nincs gyakorlati jelentősége, ugyanis ez egy végrehajtási rendelet

- reagált lapunknak Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke arra a Pintér Sándor által társadalmi vitára bocsátott rendelettervezetre, amely alapján a kormány júliustól a szociális ellátórendszerre bízza az ápolásra-gondozásra szorulók ellátását.

A belügyminiszter tervezete alapján dől el, a köznyelvben „elfekvőnek” nevezett szakápolási célú fekvőbeteg-szakellátást nyújtó, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) által fenntartott intézményekből az ellátottak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mely intézményeibe kerülnének.

Meleg Sándor felidézte, hogy tavaly Borsod vármegyében kezdtek el egy modellkísérletet és amit most látunk a tervezeteben a következő féltucat intézményt érinti, ahol ezt az átalakítást végre fogják hajtani. A Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke szerint nem egy rossz irány, ha az elfekvő, illetve más hosszú ideig tartó szakellátást a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szervezésébe kerül, de csak akkor, ha ez megfelelő módon lesz kivitelezve.

Ugyanis a kórházaknak ezek a krónikus belosztályai igazából nem tudnak olyan ellátást biztosítani, amelyek a szociális igényeket kielégítené. Tehát például egy idős beteg ember, aki bekerül a rendszerbe, azért vannak más szükségletei is mint az alapvető ápolás. Szociális és gyakran mentálhigiénés támogatásra is szüksége lenne, amit a kórházakban nem nagyon tudnak biztosítani. Ha viszont egy szociális intézmény erre fel van készítve, akkor sokkal megfelelőbben tudja ezeket a betegeket ellátni. Tehát az irány nem lenne rossz, kérdés a kivitelezés minősége

- tette hozzá Meleg Sándor.

Fotó: Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMME) elnöke tizenharmadik havi juttatást és további bérfejlesztést követel a Belügyminisztérium épületénél 2023. január 31-én. MTI/Balogh Zoltán

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke szerint további kérdéseket vet fel, hogy a szakápolók át akarnak-e majd menni a szociális ellátórendszerbe, mivel előfordulhat, hogy más városba, településre kell bejárniuk, de ami még aggasztóbb, hogy a szociális szférában még az egészségügynél is alacsonyabbak a bérek és általában a szociális munkások kerülnek a sor végére, amikor a bérekről van szó.

Ha meg is kapnák a szakápolók az egészségügyben megállapított bérüket, akkor az viszont hatalmas bérfeszültséget eredményezhet a szociális ágazatban. Akár másfél, kétszeres különbség is lehet a dolgozók fizetése között

- hívta fel a figyelmet Meleg Sándor, aki szerint fontos lenne, ha többet tudnának a tervezet részleteiről.

Mint ismert, a belügyminiszter tervei alapján Oroszlányból 70, az Észak-Budai Szent János Centrumkórházból 100 ágy kerülne át egy-egy közeli szociális intézményhez. Azonban a dombóvári kórházból Pincehelyre 39, Szombathelyről Celldömölkre 40, Nyíregyházáról Vásárosnaményba 60, Karcagról pedig Kunhegyesre 25 kerülnének július elsejétől.

(Címlapkép: A szakápolók egy idős nőnek segítenek leülni a Szivárvány Idősek Otthonában Nyíregyházán 2021. augusztus 25-én. Fotó: MTI/Balázs Attila)