Értik a panaszunkat: már Európa egyik leggazdagabb államában is téma a bérunió

A sikerekről sem felejtenek el beszámolni.

A Thomas Vermes által jegyzett írás kiemeli, hogy 2008 és 2016 között tovább nőttek az Európai Unió nyugati és keleti tagállamai közötti bérkülönbségek:

Szlovéniát kivéve - ahol az átlag keresetek az uniós bérek 60 százaléka körül mozognak - a keleti tagállamok átlagjövedelmei meg sem közelítik a nyugati szintet; a skála a bulgáriai 18-tól, az észt 42 százalékig terjed.

A cikk külön hangsúlyozza, hogy sok érintett országban a bérkülönbség a 2008-as világválság óta csak növekedett. Ennek alátámasztására a szerző Lengyelországot hozza példaként, ahol a 2008-ban a 15 nyugati EU-tagállam átlagbérének 31 százalékát keresték a munkavállalók, de 2016-ra ez az arány 29,2 százalékra esett vissza. Így nem csoda, hogy ott is egyre több ember a bérunióban látja a reményt arra, hogy biztosítsa magának az emberhez méltó megélhetést.

A lengyel Tesco dolgozói is csatlakoztak a Jobbik béruniós kezdeményezéséhez

Az N1TV lengyelországi riportjában szereplő Szolidaritás 80 szakszervezeten belül Manasterska Ewa Tesco-szakszervezeti vezető azt mondta, egységesebb bérekért, jobb munkakörülményekért küzdenek, a Jobbik által kezdeményezett Bérunió pedig ehhez illeszkedik. Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselő is ott volt Gliwicében, és arról beszélt, hogy a lengyel és magyar Tesco-dolgozók hasonló problémákkal küzdenek, de egyre több embernek nyílik ki szeme, és erre hamarosan az Európai Uniónak is oda kell figyelnie.

Kelet-Európa nem kér a bérrabszolgaságból

A portálnak Esther Lynch az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) szövetségi titkára is megszólalt, aki felhívta a figyelmet:

bár a termelékenység és az árak is hatással vannak a bérek szintjére, de az európai szintű bérszakadékot nem magyarázzák.

Az érdekvédő szerint a jelenséget elsősorban a dolgozók mértéktelen kizsákmányolása okozza azokban az országokban, ahol gyengék a szakszervezetek és a közös érdekképviselet. Ez a jellemzés hazánkat különösen telibe találja, de az olyan kelet-közép-európai országokra is igaz, mint például Bulgária, ahol a hagyományosan erős szakszervezeti jelenlétet drasztikusan meggyengítette a munkavállalók nyugatra vándorlása.

A cikkíró szerint a bérfeszültségek érthető módon nagy társadalmi elégedetlenséget váltanak ki a keleti tagállamokban, és ezért kezdeményezte az általa "szélsőjobboldaliként" aposztrofált Jobbik a béruniót.

Az írás korrekt módon ismerteti a polgári kezdeményezés célját és módszerét, majd idézi Gyöngyösi Mártont, a Jobbik külügyi szakpolitikusát, a béruniós civil bizottság elnökét:

"Nem akarunk többé az EU bérrabszolgái lenni. Nem alamizsnát kérünk, hanem egyenlő bánásmódot az EU munkaerőpiacán: egyenlő munkáért egyenlő bért!"

Frano Čirkonak, a kezdeményezés horvát aláírójának a gondolatai is megjelennek a cikkben:

"Rendszeresen és százával indulnak buszok, repülők nyugatra, úgynevezett agyelszívást előidézve, mert fiatal utasaik nem terveznek visszatérni Horvátországba."

Ferdítő kormánymédia, letagadhatatlan sikerek

Vermes felidézi Gyöngyösi és az ETUC főtitkár, Luca Visentini találkozóját, ám a hirado.hu-ra hivatkozva - ezzel végső soron a fideszes Magyar Idők hazugságait idézve - tévesen úgy számolt be az eseményről, mintha a szakszervezeti szövetség vezetője nem fogadta pozitívan a polgári kezdeményezést.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség nagy érdeklődéssel követi a bérunió ügyét

Az Alfahír megszerezte azt a levelet, amit Luca Visentini, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára írt Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselőnek, a béruniós kezdeményezést indítványozó európai polgári bizottság vezetőjének. A kormányközeli Magyar Idők hétfőn azt írta: az Európai Szakszervezeti Szövetség határozottan elutasítja a Jobbik béruniós kezdeményezését, emellett a tagállami érdekképviseleteket tömörítő ernyőszervezet a párttól való teljes elhatárolódásra szólította fel tagjait.

A cikk ugyanakkor beszámol arról is, hogy közel 40 szakszervezet figyelt fel a bérunióra, és említést tesz a szeptember 8-ai szakszervezeti konferenciáról, melyre 23 érdekvédelmi szervezet közel 50 tagja fogadta el a Jobbik meghívását.

Jobbik: A független szakszervezetek támogatják a béruniót

Közleményben cáfolja a Jobbik a Magyar Idők újabb manipulatív cikkének hazugságait. A kormányközeli lap arról írt hétfői számában, hogy az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) határozottan elutasítja a Jobbik béruniós kezdeményezését, emellett a tagállami érdekképviseleteket tömörítő ernyőszervezet a párttól való teljes elhatárolódásra szólította fel tagjait.

Vermes azt sem mulasztja el megemlíteni, hogy Gyöngyösi elégedettségét fejezte ki, amiért Jean-Claude Juncker szeptember 13-i évértékelőjében kitért a bérkülönbségek kérdésére is. Azt is megemlíti, hogy jobbikos honatya szerint nem elég a kiközvetített munkavállalók béréről beszélni - tehát azokéról, akiket a keleti cégek nyugati országokba küldenek dolgozni.

"Szerintünk ez csak egy része az egész Európában jelen lévő egyenlőtlenségnek. A problémát csak a bérkülönbségek átfogó megszüntetésével és gazdasági integrációval lehet megoldani"

- idézi a cikk Gyöngyösit.

Támogatná a béruniót? Itt bármikor megteheti

Állandó béruniós aláírásgyűjtő standot állít a Jobbik a Nyugati téri aluljáróban - jelentette be Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő, a béruniós kezdeményezést indítványozó európai polgári bizottság vezetője szerdai sajtótájékoztatóján. Minden nap, hétfőtől péntekig, reggel 8 órától este 7-ig várják majd a támogatói aláírásokat a Jobbik standasztalánál.