Beteghalál és államtitkári vizsgálat

A vizsgálat célja kideríteni, hibázott-e valamelyik intézmény. Ha nem történt hiba, és csak a véletlenek okolhatók az esetért, a vizsgálat alapján akkor is kiderülhet, hogyan lehet elkerülni, hogy ilyen bizonytalan legyen a mentésre szorulók kórházi elhelyezése – mondta a lapnak Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár. A szükséges eljárást Beneda Attila helyettes államtitkár és Mészáros János, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezetője felügyeli majd.

A vizsgálat előzménye, hogy egy márciusi napon a XII. kerületi Böszörményi útra riasztották a mentőket egy utcán összeesett beteghez. Noha a rohamkocsi gyorsan megérkezett, ezt követően a mentőknek hosszasan kellett keresgélniük, melyik intézményben kaphat megfelelő ellátást a stroke-gyanús nő.

A mentők a Szent Imre Kórház sürgősségi ügyeletét értesítették rádión a várható érkezésükről, de az ügyeletes orvos azzal hárította el őket: stroke esetén a legnagyobb esélye a gyógyulásra egy szakcentrumban lenne a betegnek, és ez esetben a Szent János Kórház a területi ellátó. Ám oda se vihették a 37 éves hölgyet, mert a kórház a mentőszolgálatnál korábban lemondta az intenzív ellátást igénylő betegek fogadását.

Papíron így lett a Szent János helyettese a Szent Margit Kórház intenzív osztálya. A mentők ide is szállították a beteget, az ügyeletes orvos itt is elutasította a felvételt, mivel nem volt az agyi katasztrófa ellátásához neurológus szakorvosa. Az ügyeletes orvos telefonálni kezdett, és fölhívta a Szent Imre Kórházat is, hogy vegye át tőlük a beteget. Ekkor a Szent Imre jelezte: ha a Margitban nem látható el biztonságosan a beteg, akkor ő mégis tudják fogadni.

Csakhogy ekkorra a páciens már nem volt szállítható állapotban, keringése leállt. Negyven percig élesztették újra a mentők hordágyán, majd kiderítették, hogy a hasában felgyülemlett folyadék miatt azonnali műtétre szorul. A Szent Margit Kórház így hivatalosan is átvette a mentőktől az asszonyt. A mentők jelzése szerint ez 18 óra 5 perckor történt. Ezután megműtötték, a hasában elrepedt főütőerét megstoppolták. Bár a beavatkozás sikeres volt, a beteg azóta életét vesztette.

Az eset rendkívül jól példázza, mekkora bajok vannak a magyar egészségügyben, melyeket egy egyszeri vizsgálat minden bizonnyal nem fog enyhíteni, hiszen rendszerszintű anomáliákról van szó.