Betelepülési hullám: építésstopot rendeltek el Érden, július közepétől egyetlen beruházás sem indulhat el

Betelepülési hullám: építésstopot rendeltek el Érden, július közepétől egyetlen beruházás sem indulhat el

Csőzik László polgármester szerint egyszerűen túlcsordult a város. Az érdi önkormányzat legfeljebb három évig tarthatja fent az építésstopot.

Július 15-től nem indulhatnak beruházások Érden – írja az önkormányzat döntése alapján a Népszava. Érd önkormányzata legutóbbi közgyűlésén a település csaknem teljes egészére változtatási tilalmat rendelt el, ami alól csak az ipari zóna és a város közepén fekvő lakótelep a kivétel. A tilalomhoz jár egy kéthetes felkészülési idő, illetve a már megkezdett, vagy az építéshatóságnál már bejelentett munkákra nem vonatkozik. Kártérítés ugyanakkor nem jár hozzá.

A jogszabályok szerint egy önkormányzat legfeljebb három évig tarthatja fent az építésstopot.

A döntés értelmében július közepétől nem indulhat semmilyen építkezés, így nem lehet családi- vagy társasházat építeni, a tetőtér felé sem lehet bővíteni, és hozzáépíteni sem szabad. A tiltás addig tart, míg el nem készül Érd új helyi építési szabályzata, ami jelentősen szigorúbb, mint az eddigi, és a tervek szerint erősen fékezi majd a társasházépítéseket.

A terv elkészítésére már tavaly augusztusban felkérték a Város-Teampannon Kft.-t, de a folyamat valószínűleg 2024 tavaszáig húzódik majd.

„A város túlcsordult. Állandósultak a dugók, nincs parkolóhely, hosszú sorok kígyóznak a szakrendelő előtt, a bölcsődében évek óta várólistát vezetnek, hiába adtuk át tavaly az új iskolát, már az is megtelt. Idén ősszel 6-7 új iskolai osztályt kell indítani a szokásos 2-3 helyett. A vízszolgáltató cég jelezte, hogy hamarosan kapacitáshiány léphet fel, holott a város magasabban fekvő részein már most se adnak ki rákötési engedélyt társas-, illetve ikerházaknak. Iszonyú nyomás nehezedett a városvezetésre, hogy tegyünk valamit a rohamos népességnövekedés ellen”

– mondta Csőzik László polgármester. Az ellenzéki honatya Facebook oldalán arról is írt, hogy 2021-ben 1500-an, 2022-ben több mint 800-an költöztek Érdre egy felmérés szerint.

Az elmúlt 20 évben 20 százalékkal növekedett a város lélekszáma, ami már meghaladja a 75 ezret - tette hozzá bejegyzésében.

A tilalom a szavazáskor a fideszesek tartózkodtak és csupán egy ellenszavazat érkezett.

Előzetes felmérések alapján a döntéssel az érdiek többsége is egyetértett.

(Címlapkép: Csőzik László/Facebook)