Betiltotta a tatár medzsliszt a Krím legfelsőbb bírósága

Az Oroszország által Ukrajnától két éve elcsatolt Krím-félsziget ügyésze szerint a medzslisz megsértette a szélsőséges tevékenység elleni törvény.

Az orosz igazságügyi minisztérium április 18-án sorolta a szélsőséges társadalmi és vallási szervezetek közé a krími tatár medzsliszt. Néhány nappal korábban Natalja Poklonszkaja krími ügyész felfüggesztette a testület működését, döntését az orosz szövetségi törvények érvényre juttatásának akadályozásával indokolva.

Nariman Dzseljapov, a testület elnökhelyettese a Szimferopolban lefolytatott legfelsőbb bírósági tárgyaláson azzal érvelt, hogy medzslisz nemzetközi szervezet, ezért a krími legfelsőbb bíróság nem illetékes eljárni az ügyében. Hangsúlyozta továbbá, hogy a medzsliszt az orosz jogszabályok szerint nem lehet bejegyeztetni, mert nincs olyan törvény, amely ezt lehetővé tenné.

Natalja Poklonszkaja, az Oroszország által Ukrajnától két éve elcsatolt - az orosz kormány szerint függetlenségét népszavazás által kinyilvánított és az anyaországhoz "visszatért" - félsziget ügyésze szerint a medzslisz bizonyítottan megsértette a szélsőséges tevékenység elleni törvény rendelkezéseit. A tárgyaláson az ügyész kijelentette, hogy a medzslisz tagjai és vezetői "marionettbábuk nagy nyugati bábmesterek kezében".

A medzslisz a krími ügyészség által összeállított bizonyítékok szerint "destruktív" és "ellenségeskedést szító" tevékenységet fejt ki. Tagjai a dokumentumok értelmében 2014. február 26-án - vagyis a terület státuszáról döntő népszavazást megelőzően - tömeges zavargásokat robbantottak ki a krími parlament előtt. A medzslisz bojkottra szólított fel a krími referendum és a helyi szavazások ellen, és akadályozta ezek lebonyolítását. A szervezet több nacionalista képviselője 2015-ben kulcsszerepet játszott az Ukrajna és a Krím közötti áramvezeték megrongálásában, a félsziget áramellátásának ebből következő leállásában, valamint a Krím elleni élelmiszer-blokádban.

A medzslisz a betiltás előtt elvileg a krími tatárok két és fél évente ülésező "parlamentje", a kurultáj 250 fős végrehajtó szerve volt. Vele szemben 2014-ben hozták létre a Krím elnevezésű régióközi társadalmi mozgalmat, amely a tavaly decemberben megtartott második kongresszusán kimondta, hogy immár a mozgalom és nem a medzslisz a krími tatárság érdekeinek valós és vitán felül álló képviselője. A testület volt és jelenlegi csúcsvezetőit terroristának bélyegezték.