A Belügyminisztérium szerint hazugság, hogy már meg is kezdték volna a betelepítést

A tárca szerint áthelyezési és áttelepítési mechanizmusok alapján nem vettek át senkit.

„Orbán Viktor miniszterelnökként 2016. február 20-án aláírta, hogy 1270 menekültet befogad Magyarországra, sőt őket már be is fogadta, idetelepítette őket. A magyar kormány mondja meg, hogy hova telepítette őket?”

– mondta Varjú László.

A DK alelnöke a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adataira hivatkozik, miszerint 2016 első hét hónapjában Magyarország 302 embert fogadott be, vagyis a hazánkra kiszabott Európai Uniós kvóta közel negyede ezzel teljesült is.

Ezen felül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt (BÁH) 2014-2015-re vonatkozó adatai alapján, csak a tavalyi évben 502-en, 2014-ben pedig 476-an kaptak valamilyen védett státuszt Magyarországon.

Az atv.hu az ügyben megkereste a BÁH-t, ám a hivatal - meglepő módon - a BM-hez irányította a portált.

A belügyi tárca végül péntek délután közleményben reagált a politikus kijelentésére.

Szerintük ugyanis nem a tárca hazudik:

"A migrációval kapcsolatosan különbséget teszünk az elismert, illetve az áttelepített fogalmak között. Az ATV.hu és Varjú László, a Demokratikus Koalíció elnöke ezen fogalmakat megtévesztően és félrevezetően használta a fent említett cikkben".

Majd hozzáteszik:

"a Belügyminisztérium nyomatékosítja: Varjú (sic!) László állításai valótlanok. Magyarországra eddig egyetlen személy sem került áthelyezési és áttelepítési mechanizmusok alapján".

Közlemény szavai szerint viszont elismert menedékkérőket már fogadott be hazánk. Fontos megjegyezni, hogy azok a bevándorlók, akikről egyébként az október 2-ai népszavazás szól szintén "elismert" menekültek.

Vagy nem is róluk szól a népszavazás?

Csütörtöki hír, hogy az MSZP sajtótájékoztatón mutatta be azt a levelet, amelyet a fideszes Móring József Attila írt, és amelyben a kötelező betelepítés esetén felhasználandó ingatlanok összeírását szorgalmazza.

Ha pedig figyelembe vesszük Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter minapi kijelentését, miszerint külföldről kellene importálni munkaerőt, előfordulhat, hogy van okunk aggódni?