Új migránsútvonalak vannak kialakulóban

A balkáni határzárak kényszerhelyzetbe hozzák az embercsempészeket.

A macedón határzár komoly ötletelésre késztette a migránsok szállításán milliárdokat kasszírozó embercsempész hálózatokat. Hamar meg is született az új útvonalak terve, melyekre rápillantva sem a horvátoknak, sem nekünk nem lehet okunk túl sok örömre.
 
Az egyik potenciális útvonal Görögországból, Albánián, Montenegrón, Horvátországon és Szlovénián keresztül fut egészen Ausztriáig. Itt kifejezetten a tengerpart mentén haladnak már ma is a migránscsoportok. Ez főleg a horvátokat fogja egyre érzékenyebben érinteni, mivel a nyár közeledtével valószínűleg a migrációs nyomás is egyre fokozódni fog.
 
Ha pedig a bevándorlók nagy tömegben jelennek meg a festői horvát tengerparti vidékeken, akkor a népszerű turistacélpontok bizony lehúzhatják a rolót. Nem véletlen, hogy az új horvát kormány már most a hadsereg határőrizeti bevetésének lehetőségeit vizsgálja, és határzárat fontolgat.
 
Egy másik, lehetséges megoldás akkor jönne játékba, ha a balkáni országok zöme lezárná a határait, és észak felé többet nem lenne szabad átjárás. Ebben az esetben a bevándorlókat Görögországból, Albánián keresztül hajóztatnák át Olaszországba, ami ellen az olasz kormány valószínűleg kénytelen lenne föllépni, mivel az itáliai tartományoknak már az eddig érkezett emberek elhelyezése és ellátása is gondot okoz.
 
A számunkra legkedvezőtlenebb, és egyelőre még nem sűrűn alkalmazott útvonal Bulgárián át haladna északra, és Erdély irányából haladna át hazánkon, Ausztria felé.
 
[fb_pages_codes:immigration]
 
Egy ilyen szituációban sajnos a déli határzár irreleváns lenne, a kormány fogadkozásait pedig, miszerint a keleti határzárat pikk-pakk föl lehet húzni, ha szükség lesz rá, nemigazán vehetjük készpénznek (pláne, ha belegondolunk, milyen kínzó szüksége lenne a Fidesznek egy, a tavalyihoz hasonló bevándorlóáradatra, hogy ismét az ország megmentőjeként tetszeleghessen, és ismét elhalászhassa az ingadozókat a Jobbiktól - a szerk.)
 
Az Express illusztrációja a lehetséges, és a most használt útvonalakról
 
A Frontex illetékesei egyelőre csak találgatni tudnak, melyik forgatókönyv valósul majd meg a fent vázoltak közül, egy azonban biztos, a külső uniós határok megvédése nélkül újabb és újabb százezrek, vagy milliók fognak Európába özönleni, és az áradatnak sosem lesz vége.