Hazaárulás: Macedóniában önkéntesek buzdítják határsértésre a migránsokat

Szórólapokat osztottak szét az idomeni tábor lakói között, amelyek a kerítéshez hívták a migránsokat.

Egy meg nem nevezett macedón tisztségviselő azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a migránsok kövekkel dobálták a macedón rendőröket, utóbbiak erre reagálva vetettek be könnygázt. A migránsok a határkerítést nem törték át - tette hozzá. A macedón biztonsági erőknek könnygáz, villanógránát és gumilövedék bevetésével sikerült megfékezniük vasárnap az Idomeni görög falu közelében lévő táborból érkezett több száz migráns kétszeri rohamát a határkerítés ellen. Szemtanúk beszámolója szerint a görög rendőrség közbeavatkozás nélkül, a távolból figyelte az eseményeket. A macedón hatóságok szerint az összecsapásokban három rendőr könnyebben megsérült.

Jorgosz Kiricisz, a görög válságstáb szóvivője szokatlanul éles hangnemben utasította el "a sérülékeny emberekkel szembeni oktalan erőszakot".    Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi szervezet úgy értesült, hogy az erőszakos rendőri fellépés miatt mintegy 300-a megsérültek, közülük kétszázan légzési gondokkal küszködnek, sok embert pedig a gumilövedékek sebesítettek meg. Hat személyt kórházba kellett szállítani. Az erős szél az idomeni táborig vitte a könnygázt, így olyanok - köztük gyerekek - is szenvedtek annak hatásaitól, akik nem vettek részt a határkerítés elleni rohamban - mondta el Ahileasz Cemosz, az MSF tisztségviselője.

Március közepén egy hasonló akció keretében aktivisták szórólapokkal egy megáradt határfolyó átszelésére buzdították a helyi migránsokat, akik közül körülbelül kétezren vágtak neki az útnak. Közülük hárman vízbe fúltak.

A hevenyészett idomeni táborban több mint 11 ezer ember vár arra, hogy a balkáni útvonal kapujaként Macedónia megnyissa a március elején lezárt határait. Ők Athén buzdítása ellenére vonakodnak beköltözni a jobban felszerelt közeli fogadótáborokba. A balkáni útvonal lezárása miatt összesen több mint 50 ezren rekedtek Görögország területén.