Puskacsővel szemben - drámai eseményekre figyelmeztet Macedónia

Egyre feszültebb a helyzet a görög-macedón határon, mind a migránsok, mind a rendvédelmiek körében.

Nikola Poposzki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 31. ülésének megnyitóján szólalt fel Genfben, és hívta fel a figyelmet arra a válsághelyzetre, amelyet a balkáni migrációs útvonal mentén fekvő országok élnek meg a Görögországból észak felé tartó - mindenekelőtt szíriai - menekültek miatt.

[fb_pages_codes:immigration]

A tárcavezető elismerően szólt a Görögországgal és a Macedóniával szomszédos többi országgal való együttműködésről, de - mint mondta - ez nem elég ahhoz, hogy a közeljövőben ne történjenek "drámai események" a migrációs útvonalon. Poposki szerint rövid távon nem oldódik meg a probléma magától, sem úgy, hogy "csak a saját érdekeinket védjük".

"Az nem megoldás, hogy egyik határról a másikra toljuk át a felelősséget"

- szögezte le, hozzátéve, hogy épp ezért "szolidaritást" és "közös politikát" kér a példa nélküli menekültáradat kezeléséhez.

"A tömeges bevándorlás és a menekültválság nagy kihívást jelent az Európai Unió, az országunk és szomszédjaink számára. Határozottan úgy gondolom, hogy az egymás közötti együttműködés szorosabbra fűzésére van szükségünk ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni ezzel a kihívással"

- magyarázta.

Egyre feszültebb a helyzet

A Görögországba érkező migránsok és menedékkérők első állomása Macedónia az Európai Unió gazdagabb országaiba vezető úton.

A macedón rendőrség hétfőn könnygázt vetett be a görög-macedón határon, miután az ott feltorlódott bevándorlók kidöntötték a két országot elválasztó kerítés egy részét, és sokaknak sikerült átnyomulniuk macedón területre. A görög hatóságok becslései szerint 6-8 ezer közé tehető az idomeni átkelőhelynél várakozó menekültek száma, miközben a hatóságok csupán 300 embernek engedték az átkelést az utóbbi órákban.

A macedón hatóságok erősítést küldtek a helyszínre, a rendőrség különleges egységei helikopterekkel figyelik a határt, valamint vízágyukat telepítettek a kerítéshez.