Nem borította rájuk az asztalt - Navracsics Tibor is asszisztált hazánk megzsarolásához

Egy újabb példa a fideszes pávatáncra? Itthon erősek vagyunk, de Brüsszelben aláírunk mindent?

Mint ismert, bevándorlónként 250 ezer eurónyi (78 millió forintnyi) támogatáselvonással zsarolja Brüsszel azokat az államokat, amelyek nem akarnak kötelező jelleggel migránsokat befogadni.

Beszámoltunk arról is, hogy az EB döntése felkavarta az indulatokat az Európai Unióban, főleg a kelet-közép európai térség államainak vezetői fejezték ki nemtetszésüket, és persze hazánkban is. A Jobbik például arra szólította fel a kormányt, hogy ne engedjen a zsarolásnak.

Ugyanakkor lapunk kíváncsi volt arra, hogy a döntés milyen körülmények között született meg, ezért kérdéseinkkel az Európai Bizottsághoz, illetve Navracsics Tibor biztoshoz fordultunk.

Az EB szóvivői szolgálata válaszában leírta, hogy egyelőre még egyeztetnek a fideszes politikus irodájával, azt azonban megerősítették, hogy Navracsics jelen volt a mai bizottsági testületi ülésen, míg a döntést az ügyben testületileg, konszenzussal hozták meg és nem kértek szavazást. Egyúttal felhívták a figyelmet a Bizottság honlapján fellelhető működési szabályzatukra is:

"a Bizottság testületileg felelős az általa meghozott döntésekért. A biztosok a döntéshozatal során egymással egyenrangúak, és a meghozott döntésekért azonos mértékben felelnek".

Így jutottak konszenzusra

A konszenzus latin eredetű szó, a jelentése: egyetértés vagy megegyezés egy adott csoport tagjai között. Előfordul kifejezésekben is, például "konszenzuson alapuló döntéshozatal". A konszenzushoz való eljutás azzal jár együtt, hogy minden egyes csoporttag véleményét komolyan veszik és megfontolják. A döntés meghozatala után fontos, hogy a csoport bízzon abban, tagjai belátják, hogy a dolguk a döntésnek megfelelő viselkedés. (Wikipédia)

S mivel Navracsics azóta sem kürtölte tele sem a nemzetközi, sem pedig a hazai sajtót azzal, hogy ő mennyire nem ért egyet azzal, hogy megzsarolják hazánkat, ez egy újabb ékes példája lehet a híres fideszes pávatáncnak.

Páva

Vajon mennyiben feleltethető meg a nagyobbik kormánypártnak a hazai belpolitikát teljesen mélységéig tematizáló migránsellenes retorikája, illetőleg az ezzel szembemenő Brüsszelben bemutatott elfogadó magatartása?

Természetesen a Bizottság csak javaslatokat tesz uniós jogszabályra, a jogszabályokat a társjogalkotók, vagyis a Tanács és a Parlament tárgyalja meg, fogadja el és csak ezután születnek meg az uniós jogszabályok végleges formában - olvasható az EB lapunknak írt levelében, azaz még módosíthatják az álláspontjukat a fideszes politikusok.