Az olasz miniszterelnök tovább fegyelmezné a renitens országokat

Matteo Renzi továbbra is a közép-európai országok felzárkóztatására szánt pénzek megvonásával fenyegeti ezen országokat. Persze piacnak, olcsó munkaerőnek azért még jól jövünk Nyugat-Európának.

"Reális mérlegelés" tárgya, hogy az Európai Unió a jövőben csökkentse a négy visegrádi ország támogatását, amennyiben azok továbbra is elutasítják a "menekültek" befogadását - ismételte meg a korábbi fenyegetést az olasz miniszterelnök abban az interjúban, amelyet szerdán közölt a Právo című cseh baloldali napilap.

Ez nem fenyegetés, hanem mérlegelés

"Nyíltan válaszolok, mert amit a tárgyalásokon elmondtam, nyugodtan megismételhetem a nyilvánosság előtt is. Nincs szó fenyegetésről, ahogy ezt valaki minősítette, hanem egy teljesen nyílt és reális mérlegelésről"

- mondta. (de, fenyegetés, méghozzá a legátlátszóbb és visszataszítóbb formájáról van szó, a Varsói Szerződés legszebb pillanatait idézve - a szerk.)
    
Szerinte az uniós tagság "a közös értékek vállalásáról és a kölcsönös szolidaritásról szól. És ennek minden téren meg kell nyilvánulnia" - szögezte le az olasz politikus. (Mint például a felvásárolt és leépített kelet-közép-európai ipar, a nevetségesen olcsón dolgoztatott közép-európai munkavállalók, vagy épp a nyugat-európai termékek felvásárlópiacaként üzemelő országok jelentette "szolidaritás".)
    
Rámutatott, hogy Olaszország évente mintegy 20 milliárd euróval járul hozzá az EU költségvetéséhez, míg vannak olyan államok, amelyek többet kapnak, mint befizetnek. Úgy véli, ez rendben is lenne, de elvárja:

"Ha kimondjuk, hogy a menekültügy összeurópai probléma, és megoldása nem nehezedhet csak Görögország, Olaszország, Németország vagy Svédország vállára, akkor a megoldásba minden uniós állam bekapcsolódik, és ezt mindenki meg is érti."

Persze, talán nem kellett volna meghívólevelet küldeni neki.
    
Renzi bízik abban, hogy "amikor majd elkezdünk a 2020-2026-os időszak uniós alapjairól beszélni, amire rövid időn belül sor kerül, nem lesz szükség ennek a dolognak a hangsúlyozására". Újabb fenyegetőzés.