Már 40 ezer ázsiai él Magyarországon

Többségük letelepedési kötvényekkel érkezett.

2013 óta különösen sok kínai érkezett hazánkba. Csak a kínaiak száma 9 ezerről, 19 ezerre növekedett. A portál szerint ebben nagy szerepet játszhatott, hogy leginkább a kínaiak körében volt népszerű az a letelepedési kötvény, amin a kormányközeli cégek meglehetősen jól kerestek. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai szerint a 2013 óta majd húszezer, a kötvények által hazánkba érkező külföldiek 80 százaléka kínai.

A KSH adatai alapján már negyvenezer ázsiai él az országban, miközben a Magyarországon élő nem magyar európai lakosok száma 2007-hez képest negyvenezerrel csökkent.

A statisztika szerint 2017. január 1-jén összesen 151 132 nem magyar állampolgár élt hazánkban, ami bő 15 ezerrel kevesebb, mint tíz évvel ezelőtt volt. 2011-ben pedig még 206 ezer külföldinek adott otthont az ország.

A KSH a visszaesést azzal magyarázta, hogy a 2011-ben életbelépő honosítási eljárással sok, magyar felmenőkkel rendelkező személy élt. Ezáltal sok román és ukrán megkapta a magyar állampolgárságot, akiket attól kezdve magyarként tartanak nyilván.

Az ázsiai növekedésen kívül vannak akiknek a száma, ha nem is olyan drasztikus mértékben, de növekedett. A Magyarországon élő osztrákok száma például kétezerről négyezerre nőtt, míg a németek háromezerrel lettek többen, valamint jelentős növekedésnek indult az oroszok és a szlovákok itthoni jelenléte is. Az Egyesült Államokból és Kanadából érkezők aránya megduplázódott, míg az Afrikából betelepedett lakosok száma megtriplázódott az elmúlt tíz évben.