Több ezer üzlet húzhatja le a rolót

Több ezer üzlet húzhatja le a rolót

Kormányzati intézkedések nélkül hónapokon belül elbocsátási hullám, sorozatos boltbezárások várhatók a bevásárlóközpontokban

- közölte a Népszava érdeklődésére a Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesülete (BBÉE).

A koronavírus-járvány nyomán szeptemberben alakult érdekképviselet szerint, a bérlők nem bírnak majd tovább fizetni és egyenként erőtlenek, felszólalásuk pedig hatástalan, ezért a BBÉE a teljes bérlői ágazatot képviselve, tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal. Szándékuk alapján azonnali, 18 hónapon át tartó 15 százalékos forgalmiadó-csökkentést, valamint a bruttó bérekre és járulékaikra 50 százalékos bértámogatást kérnek.

Az  éves szinten közel 250 milliárd forintos éves forgalmat produkáló ágazat mintegy 100 ezer munkavállalójának érdekképviseletét ellátó BBÉE arra törekszik majd, hogy az érvényben lévő szerződéseket a bérbeadók 2024-ig ne mondhassák fel, és tekintettel a rendkívüli helyzetre - határozott időre - az elmúlt két év EUR/HUF átlagárfolyamán forintosítsák a bérleti díjakat, továbbá a jövő év májusáig 50 százalékkal csökkentsék azokat.

Amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor további boltbezárásokra és elbocsátásokra kell számítani a magyar kiskereskedelem egyik legjelentősebb szektorában

- jelentette ki a BBÉE vezetése.

Az egyesület szerint a járvány miatt egymást követték a kiskereskedelem működését korlátozó kormányzati intézkedések, és számításaik alapján az üzletek forgalma 40-60 százalékos forgalom-visszaesést szenvedett el. Ezzel párhuzamosan folyamatosan emelkedett az euró árfolyama, de a bérleti díjakat a legtöbb esetben devizaalapon számolják, ez reménytelenül nehéz helyzetbe hozta a vállalkozásokat.