Bezzeg Románia: Bukarestben sok ezer orvos és ápoló tüntetett inflációkövető béremelésért

Bezzeg Románia: Bukarestben sok ezer orvos és ápoló tüntetett inflációkövető béremelésért

Az Egészségügyi Szolidaritás nevű román szakszervezet közlése szerint mintegy 5000, az ország számos megyéjéből Bukarestbe érkezett tagja gyűlt össze hétfőn a kormány épülete előtt, majd az egészségügyi minisztériumot útba ejtve a parlament elé vonult.

Bukarestben az Egészségügyi Szolidaritás (FSSR) nevű szakszervezeti szövetség hívására több ezer orvos és ápoló vonult utcára hétfőn inflációkövető reálbéremelést követelve - számolt be az MTI.

A romániai egészségügyi dolgozók tüntetéssorozata már tavaly megkezdődött, és az ágazat nagyobbik, mintegy 120 ezer egészségügyi alkalmazottat tömörítő érdekvédelmi szövetsége, a - főleg a kisegítő személyzet, irodisták és felcserek érdekeit képviselő - Sanitas szakszervezet a bértárgyalások nyomán február elején megállapodásra jutott Marcel Ciolacu miniszterelnökkel. A kormány jóváhagyta mintegy tízezer (a költségvetési hiány csökkentése érdekében bevezetett általános létszámstop által érintett) egészségügyi állás betöltését a munkaerőhiány mérséklése érdekében, múlt héten pedig sürgősségi rendeletet fogadott el a kétlépcsős béremelésről.

A jogszabály értelmében márciustól tíz, júniustól pedig további tíz százalékkal növelik az egészségügyi dolgozók alapbérét, ezzel azonban a kisebbik, mintegy 25 ezer orvos, mentő, ápoló érdekeit képviselő szakszervezeti szövetség, az Egészségügyi Szolidaritás elégedetlen, és folytatja a tiltakozó megmozdulásokat.

A hétfői tüntetést szervező FSSR szerint az orvosok és ápolók reálbérei valójában csak 13,9 százalékkal nőnek, mert a veszélyességi és ügyeleti pótlékok a hat évvel ezelőtti szinten maradtak. Az Egészségügyi Szolidaritás az utóbbi két év inflációs veszteségeit fedező, 28 százalékos béremelést követel és a hétvégi, ünnepnapi, éjszakai munka méltányos bérezését sürgeti.

A szakszervezet közlése szerint mintegy ötezer, az ország számos megyéjéből Bukarestbe érkezett tagja gyűlt össze hétfőn a kormány épülete előtt, majd az egészségügyi minisztériumot útba ejtve a parlament elé vonult. Az érdekképviselet vezetői kilátásba helyezték, hogy általános sztrájkot hirdetnek a romániai kórházakban, ha a kormány továbbra sem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni velük, és teljesíteni bérköveteléseiket.

Csalódottak az ápolók, szűkösebb béremelést kaptak annál, mint amennyit a kormány zeng

Mint arról lapunk beszámolt, nem igazán javított az ápolók általános hangulatán a márciustól életbe lépő béremelés: nagyon sokan csalódtak, miután megkapták az új besorolásukat: a kormányzati kommunikációban elhangzott 20 százalékos többletet ugyanis nem mindenki kapta meg.

(Címlapkép: A román egészségügyi dolgozók Sanitas szakszervezetének tagjai béremelést követelve tüntetnek a bukaresti munkaügyi minisztérium előtt 2024. január 25-én. MTI/EPA/Robert Ghement)