Októberben elkezdődhet az omikron variáns elleni vakcinák szállítása

Októberben elkezdődhet az omikron variáns elleni vakcinák szállítása

Már októberben elkezdődhet a Pfizer és a BioNTech gyógyszergyártó által kifejezetten a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett oltóanyagainak szállítása - jelentette be a vakcinát gyártó BioNTech német gyógyszeripari vállalat hétfőn Berlinben.

Az MTI azt írja, az amerikai és a német gyógyszercég kétféle vakcinát fejlesztett ki az omikron változat ellen.

A BA.1 variánst célzó oltóanyag esetében a gyártók már a múlt hónapban benyújtották a jóváhagyáshoz szükséges kérelmet az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA). A vakcinák szállítása akkor kezdődhet, ha az EMA megadja a hozzájárulást.

Az omikron BA.4 és BA.5 alvariánsaira kifejlesztett vakcinákat az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságának (FDA) javaslatára már ebben a hónapban klinikai tesztelésre bocsátják.

Az egyesült államokbeli koronavírus-fertőzések több mint háromnegyedét az omikron BA.5 típusú alváltozat okozta. Az első szállításokat az ezen altípust megcélzó oltóanyagból is október elejére ígérik.

A koronavírus elleni oltásokra ugyan megcsappant az igény, miután a nyugati országokban sokan már a harmadik vagy negyedik oltást is megkapták, a BioNTech szerint azonban azok a kampányok, amelyek az omikront célzó vakcinákat hirdetik, várhatóan növelni fogják a keresletet.