Bíró László: egyvalamit ígérhetek, hogy a rám szavazók bizalmával élni és nem visszaélni fogok

Bíró László: egyvalamit ígérhetek, hogy a rám szavazók bizalmával élni és nem visszaélni fogok

Végső fázisába érkezett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében zajló időközi országgyűlési választás kampánya. Minden jel szerint szoros eredmény várható a két legnagyobb esélyes, Koncz Zsófia a Fidesz, és Bíró László, a parlamenti ellenzék közös jelöltje között. Egy nappal a vasárnapi választás előtt Bíró László értékelte az elmúlt másfél hónap tanulságait. 

Véget ért a kampány, egy nap múlva, tehát vasárnap lesz a választás. Milyen élmények érték ebben a meglehetősen kiterjedt választókerületben, ahol városok és falvak is vannak, talán nem túlzás, hogy akár egészen más problémákkal, gondokkal kellett találkoznia egy adott településen.

Valóban ezt a 42 települést nem lehet egyként kezelni. Az itt élők sok esetben teljesen más társadalmi, gazdasági helyzetben vannak, és teljesen más gondokkal küzdenek meg. Az én tapasztalataim pozitívak, az emberek változást szeretnének. Én úgy érzem, hogy mindent meg is fognak tenni a változás érdekében.

Amikor július végén először beszéltünk azt mondta, az embereket ott nem annyira érdekli a közélet, az országos vagy éppen a helyi politika, mert a mindennapos léttel kell megküzdeniük. Változott ez a véleménye a kampány során?

Mindenhol meg tudták fogalmazni az emberek a problémáikat és ezek a gondok többnyire helyben vannak. Olyan dolgokról beszélek, amiről a 21. században már nem is gondolnak. Vannak olyan települések, ahol még mindig lajtos kocsival biztosítják a vizet, mert az ígéretek ellenére nem építették ki a hálózatot, de több olyan faluban is jártam, ahol a szennyvíz elvezetése sincs megoldva. Az infrastruktúra, az úthálózat sok esetben nagyon rossz és olyan is volt, ahol télen amikor egy beteghez kihívták a mentőt, a helybelieknek kellett kitolni az útra a mentőkocsit mert elakadt a sártengerben...

Ezekre a fejlesztésekre volt kormányzati ígéret?

Itt a mindenkori kormányzat felelőssége egyértelmű. Ígértekkel itt már tele van a padlás. Nem is nagyon hiszik el, hogy ezek a problémák egyhamar valóban megoldhatóak lesznek. Sok más mellett ezért is akarják a változást. Én csak annyit mondtam, hogy ezeket az ígéreteket ellenzékben is számon fogom kérni, mert ez az elvárás.

Korábban még a kampány kezdetén abban reménykedett, hogy nem érik majd olyan nemtelen támadások mint a tavalyi önkormányzati, illetve a 2018-as országgyűlési választáson. Ez a reménye nem teljesült...

Nos igen. Ez a remény sajnos nagyon gyorsan szertefoszlott. Folyamatos az ellenem irányuló lejáratás. Csodálkoztam is rajta, hogy ezt ennyire keményen tolják, de természetesen álltam a sarat minden nemtelen támadással szemben és megtettük az elsősorban jogi lépéseket is. Sajnos az igazságot csak akkor tudjuk bizonyítani, ha már minden jogi bizonyíték, illetve törvényszéki ítélet a kezünkben lesz. Az első ilyen dokumentum már a kezemben van. Én úgy látom, hogy a Fidesz a választási csalást azt nem sokkal Koncz Ferenc sajnálatos balesete után már beindította azzal, hogy amikor megjelöltek engem, mint az ellenzék közös jelöltjét rögtön lejárató kampányba kezdett. Először a személyemet támogató ellenzéki pártokat próbálták összeugrasztani, utána pedig engem a választókkal. Ez szerencsére nem sikerült. Végül is, ezzel korábban soha nem tapasztalt ismertségre tettem szert nemcsak a választókerületben, hanem országosan is. Ennek nyilván voltak negatív eredményei is, de éppen a lejáratás miatt azt érzékeltem, hogy sokan ezért fordultak el a Fidesz korábbi támogatói közül.

Milyen volt együtt kampányolni a többi ellenzéki párt politikusaival, illetve a pártok helyi képviselőivel?

A kampány során sok ellenzéki politikussal találkoztam. Elsősorban azt tapasztaltam, hogy az eltérő ideológiák alapvetően nem választják szét az együttműködést. A közös cél, a kormányzati kétharmad lebontása miatt, sikeresen szólítottuk meg az embereket. Ráadásul az is egy fontos tapasztalat volt, hogy a kitűzött cél érdekében mindenki várta már a valódi összefogást. Nekem abszolút pozitív élményeim vannak a közös kampányolásról. Egyébként sem voltak különösebben kíváncsiak a borsodiak a különféle ideológiákra, mert eredményt várnak el tőlünk, ami a sikeres összefogás nyomán meg is valósítható.

Szóba sem kerültek egymás között ezek a különbségek?

Tényleg nem. Varjú Lászlóval a DK alelnökével például nem arról beszéltünk, hogy mi az ami a DK-t és a Jobbikot szétválasztja, hanem napi témákról. Becsöngettünk az otthonokba, beszélgettünk az emberekkel, meghallgattuk őket és furcsa módon a választók voltak azok, akik azt mondták itt volt végre az ideje annak, hogy ne azzal foglalkozzunk már ami szétválaszt, hanem azzal, ami valóban fontos. Ez számunkra is jelentős tanulság volt a további együttműködést tekintve.

A közvélemény kutatások most azt jelzik, hogy szoros eredmény várható vasárnap. Mindkét jelölt, Koncz Zsófia és ön is a hibahatáron belül vannak. Mi az ami dönthet a következő másfél nap alatt?

A mozgósításnak most nagyobb szerepe van, mint korábban bármikor. Ezért én mindenkit arra kérek, hogy vasárnap menjen el szavazni, mert a demokrácia legszélesebb kapuja van kitárva itt Borsodban ezen a 42 településen. Reggel 6 órától este 7 óráig lehetősége lesz minden itteni választónak, hogy szavazatával véleményt mondjon, nemcsak az elmúlt tíz évről, hanem az elmúlt 30 évről is. Ha képviselőt keresnek és nem valami gombnyomogató bábot, akinek nincsenek önálló gondolatai, akkor én arra kérek mindenkit, hogy menjen el szavazni és tiszteljen meg engem a szavazatával. Egyvalamit ígérhetek, hogy a bizalmukkal élni és nem visszaélni fogok, mint ahogyan ezt eddig tették az elmúlt 30 évben.