Politico: Izraeli hírszerzőket alkalmazó cég állhatott a civilellenes lejárató kampány mögött

Ez a cég nyomozott a Harvey Weinsteint szexuális zaklatással vádoló nők után is.

Az esetről a cég két, neve elhallgatását kérő alkalmazottja beszélt a lapnak, akik szerint a lejáratás abból állt, hogy üzleti ajánlattal, támogatási szándékkal keresték meg az érintett szervezeteket, amiknek munkatársait egy bécsi találkozóra invitálták. Ha ebbe belementek, akkor a beszélgetés során kompromittáló mondatokat próbáltak belőlük kihúzni.

Az izraeli hírszerzőket alkalmazó cég által ily módon gyűjtött információk alapján írt például cikket Bayer Zsolt is a Magyar Időkbe.

A cikk megjelenésekor már felmerült, hogy a cég állhat a háttérben, de ekkor Bayer és a Black Cube is tagadta, hogy kapcsolatban állnának.

A Politico forrásai azonban megerősítették, hogy az izraeli cég valóban végzett ilyen tevékenységet, de arról nem beszéltek, hogy kinek a megbízásából jött létre az akció.

A cikk kitér arra, hogy a magyar civilek olyan névjegykártyákat kaptak, amelyeken olyan nevek és címek szerepeltek, amelyeket a Black Cube munkatársai korábban is használtak. Az újrafelhasználás pedig nem idegen a cég tevékenységében.

A Black Cube legutóbb azzal került a hírekbe, hogy elnézést kért, amiért a szexuális visszaéléseiről elhíresült Harvey Weinstein producer megbízásából nyomozott az őt megvádoló színésznők után.

A Politico cikke megjegyzi, hogy amennyiben a feltételezések igaznak bizonyulnak, nem ez lenne az első eset, hogy a Black Cube ilyen formán vesz részt egy választási kampányban.