Börtön járhat a nikábért

Az eset pikantériáját az adja, hogy minderre egy olyan ügy tárgyalása során került sor, melyben a muszlim Amira Behari sértettként szerepel. Állítása szerint ugyanis egy német férfi szóban bántalmazta, amikor azt kiabálta neki, hogy "takarodjon vissza oda, ahonnét jött".

Az indoklás szerint ahhoz, hogy a bíróság meg tudja ítélni, igazat mond-e a nő, látniuk kellene az arcát és az érzelmi reakcióit.

Behari azonban nem volt hajlandó levenni az arcát eltakaró kendőt, mert vallása tiltja, hogy olyan férfiak előtt fedje föl magát, akik nem férje rokonai. Mint fogalmazott:

"Nekem van istenem, aki szembe fog nézni velem életem alkonyán. Nem teszem meg."

[fb_pages_codes:immigration]

A bíróságnak így nem sok választása maradt, és fel kellett mentenie a verbális agresszióval gyanúsított férfit. Az ügynek azonban nincs vége, mivel az ítéleten számos ügyvéd és bíró fölháborodott.

Fellebbezéseiknek meglett az eredménye, az esetet újratárgyalják (érdekes tanulság, hogy ma Németországban az lendíti előre egy jogász karrierjét, ha egy ilyen ügyben vállalja el a védelmet - a szerk.), ám Behari számára ez továbbra sem kecsegtet sok sikerrel.

Ugyanis, ha a nő továbbra is megmakacsolja magát, és nem fedi föl arcát, valószínűleg az új bíró is kénytelen lesz felmenteni a német vádlottat, sőt Beharit akár letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik a bíróság sorozatos megsértése miatt.