Nem kell Strasbourgig menni - állami kártérítést kaphatnak a rabok

Naponként kétezer forint kártalanítás is járhat a pernyertes raboknak. Mindegy, hogy mit követtek el.

A minisztérium előterjesztése szerint beemelnék a büntetés-végrehajtási törvénybe, hogy kártalanítás jár a fogvatartottaknak az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt. Ilyen körülmény lehet a jogszabályban előírt élettér biztosításának és az illemhely elkülönítésének a hiánya a zárkákban.

A kártalanítás minden egyes, az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények között eltöltött nap után járna, és 1500-2000 forintot tenne ki.

Ezzel gyakorlatilag elébe mennének az Emberi Jogok Európai Bírósága által bevett joggyakorlatnak, ami miatt az utóbbi években több száz millió forintot kellett a magyar államnak a fogvatartottak részére kifizetnie.

A pereket ugyanis futószalagon szállítják a jogvédők a bíróságra, s ezeket a magyar állam rendre elveszti, mert a börtönkörülmények sok esetben valóban nem felelnek meg az uniós előírásoknak. Ezért fejenként több millió forintot kap valamennyi rab, akinél megállapítják, hogy fogva tartása ellentétes volt az Emberi Jogok Európai Egyezményével, és sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát. A kormány a helyzeten új börtönök építésével próbál javítani, valamint az óvadék alkalmazását is fejlesztenék, hogy csökkenthessék a 132 százalékos leterheltséget.

Új bevándorlási törvény jöhet

Ha a kormány és az Országgyűlés is elfogadja az igazságügyi tárca javaslatát, akkor a külföldre szökött migránsok távollétükben is kiutasíthatók lehetnek.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) emlékeztet rá, hogy a hatályos szabályok alapján, ha nem magyar állampolgárt ítélnek el valamiért, mellékbüntetésként egyúttal ki is utasíthatják az országból. A kiutasítás végrehajthatóságához azonban vizsgálni kell, hogy az nem ütközik-e nemzetközi normákba.

Az érintettek ezt az időt gyakran kihasználják, és ismeretlen helyre távoznak - jegyzi meg a gyakorlati tapasztalatokra hivatkozva az IM. Ez azért jelent problémát, mert a hatályos szabályok szerint az eljárás nem folytatható le, fel kell függeszteni.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy "az elítéltet utóbb más uniós országból visszaküldik, és célszerű, hogy a magyar hatóságoknak a kiutasítás végrehajthatóságát illetően már rendelkezésre álljon a bíróság döntése, ami adott esetben leegyszerűsítheti és meggyorsíthatja annak végrehajtását" - olvasható a tervezet indoklásában.