Börtönbe kerülhetnek a brit diákhitelesek – Magyarországon is bíróság elé kerülhetnek

Szakértők szerint elképzelhető, hogy a brexit után tényleg megváltozik a diákhitelrendszer, hiszen Nagy-Brittana kilépését követően nem lesz olyan fontos elvárás az, hogy egyazon törlesztési feltételeket alkalmazzák az uniós és a hazai diákok esetében.

Az Egyesült Királyságban diákhitel-adósság teljes összege körülbelül 70 milliárd font, ami a brit GDP 16 százalékát (!) teszi ki. A Nagy-Britannián kívüli uniós diákok 11 százalékának, mintegy 8600 főnek marad tartozása a diploma megszerzése után, a hiány 1,3 milliárd font, ami 36 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban.

A brit egyetemek minisztere, arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy bíróság elé kellene állítani minden diákot, ha nem törlesztik a diákhitelt, akár külföldön is. A brit kormányszóvivő a közelmúltban azt mondta: szorosan együttműködnek más országokkal, hogy nyomon kövessék azokat, akiknek fizetniük kell, és megtegyék a szükséges lépéseket.

A lap hozzáteszi, hogy a brit diákhitelt szinte mindenki megkaphatja ha felvételt nyert a brit felsőoktatásba. Mi több a diákok jelenleg a diplomázás után szabadon elmehetnek a szigetországból, majd attól függően kell törleszteniük, hogy hol és mekkora fizetésért állnak munkába. Magyarország esetében a törlesztési kötelezettség évi körülbelül 3 millió forint felett lesz automatikus, havi körülbelül 40 000 forint törlesztőrészlettel.