Bővítik a menekülttáborokat

„Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy a menekülttáborokat be kell zárni” – jelentette ki június 26-án, Brüsszelben Orbán Viktor, az elmondottakat pedig sorra visszhangozták azóta a fideszes politikusok. Nemrég Papp László, Debrecen polgármestere fejtette ki, hogy be kell zárni a helyi befogadóállomást, miután hétfőn több száz fős tömegverekedés tört ki a Sámsoni úton. A táborok bezárását kérte Pósán László debreceni fideszes képviselő is, aki tűrhetetlennek nevezte a történteket.
 
Ehhez képest úgy tűnik, a táborokat nemhogy bezárják, inkább bővítik.
 
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szűkszavú nemmel felelt a portál azon kérdésére, hogy érkezett-e bármilyen kormányzati utasítás a hazai befogadóállomások felszámolására. A táborok jelenleg kétszeres túlterheléssel üzemelnek: a BÁH szerint elvileg összesen kétezer menekültet tudnának ellátni, most viszont négyezer-négyezer ötszáz lakójuk is van, a szám pedig naponta több száz fővel változhat.
A BÁH jelezte, jelenleg is folyamatban van a kapacitásbővítő intézkedés. 
Azt a lap érdeklődésére nem árulták el, hogy ez új menekülttáborok felállítását vagy a meglévők növelését jelenti. Azt sem közölték, hány új férőhelyet alakítanának a menekültek számára, és mikor.
 
A fejlesztésre utal az is, hogy Brüsszel június 30-án nyolcmillió eurós támogatást ítélt meg Magyarországnak – ebből kellene ideiglenes regisztrációs központokat felállítania a kormánynak, hogy kezelni tudja a migrációs hullámot. Az már biztos, hogy Kiskunhalason új rendőrségi előállító tábor épül a volt Gábor Áron laktanya területén, ahol sátrakban és konténerekben 1100 migránst tudnak majd ideiglenesen elszállásolni.

Kontrát másfél éve: szükségtelen a bővítés

Érdekesség, hogy 2013 decemberében Z. Kárpát Dániel (Jobbik) „Megállítják-e az áradatot” címmel benyújtott interpellációjára Kontrát Károly, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese még úgy válaszolt:
„A rendelkezésre álló infrastruktúra alkalmas és elegendő a migránsok elhelyezésére. Újabb állandó intézmény létrehozása vagy a meglévő létesítmények bővítése szükségtelen és indokolatlan."
A jobbikos képviselő arra figyelmeztetett, hogy „a hazánkat célba vevő, úgynevezett menekültek” száma óvatos becslések szerint is meghatszorozódott, a 2012-re vonatkozó 2500-3000 fő közötti becslés 2013 ősz végéig ugyanis 17 ezerre növekedett. Z. Kárpát már akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a 17 ezer, Magyarországra érkező személy kapcsán a leginkább meglepő adat az, hogy „10 ezren két héten belül eltűnnek, kámforrá válnak”, ami szerinte nemzetbiztonsági veszélyt jelent.
 
Azóta – klasszikust idézve – a nemzetközi helyzet csak fokozódott.