Brazilok tízezrei tüntettek Lula da Silva elnök mellett a zavargások felelőseinek számonkérését követelve

Brazilok tízezrei tüntettek Lula da Silva elnök mellett a zavargások felelőseinek számonkérését követelve

A rendőrség 1500 Bolsonarot támogató rendbontót állított elő, és legalább ezer ember ellen emelhetnek vádat.

Nincs amnesztia!

Ezt skandálták azok a tüntetők Rio de Janeiróban és Sao Paulóban akik a vasárnapi zavargások résztvevőit és felelőseit büntetnék az elnöki palota megszállása és feldúlása miatt.

Brazíliában ugyanis évtizedeken át védte amnesztiatörvény azokat a katonákat, akik gyilkosságokat és visszaéléseket követtek el az 1964-85-ös katonai diktatúra idején.

Luis Felipe Miguel, a Brazíliai Egyetem politológiaprofesszora hétfő este megjelent, Nincs amnesztia című véleménycikkében azt írta: Brazília vezetői ebből az esetből megtanulhatták, hogy a büntetés kiszabásának elutasításával ugyan pillanatnyilag elkerülhetik a feszültséget, de az instabilitás fennmarad.

Jair Bolsonaro előző brazil elnök hívei vasárnap megrohamozták a kongresszus, a Planalto elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét Brazíliavárosban. A zavargás résztvevői ablakokat törtek be, bútorokat rongáltak meg, fegyvereket tulajdonítottak el, és ellopták az ország 1988-as alkotmányának eredeti példányát.

Brazília: Letartóztatták Bolsonaro többszáz hívét az elnöki palota feldúlása miatt

Brazíliában Jair Bolsonaro korábbi elnök hívei több városban összecsaptak a rendőrökkel. A fővárosban tüntetők ezrei hatoltak be vasárnap a kongresszus, a legfelsőbb bíróság és az elnöki palota épületébe, ablakokat törtek be, bútorokat rongáltak meg, ellopták az ország 1988-as alkotmányának eredeti példányát. Fegyvereket is szerezek az elnöki biztonsági hivatalból.

A január 1-jén hivatalba lépett Luiz Inácio Lula da Silva elnök szövetségi szintű biztonsági beavatkozást rendelt el a rend helyreállítása végett a fővárosban, a hónap végéig terjedő időbeli hatállyal. Lula fasisztáknak és fanatikusoknak nevezte a zavargókat. Hozzátette, hogy a törvény teljes erejével felelősségre fogják őket vonni.

A brazil szövetségi rendőrség hétfőn 1500 rendbontót állított elő és várhatóan legalább ezer ember ellen emelnek vádat.

Falvio Dino igazságügyi miniszter azt ígérte, hogy szervezett bűnözés, államcsíny és a demokratikus jogrendszer megdöntésére tett erőszakos kísérlet miatt bíróság elé állítják a zavargások szervezőit és finanszírozóit. Azt is elmondta, hogy a hatóságok kivizsgálják azokat az állításokat, amelyek szerint a helyi biztonsági személyzet hagyta, hogy a pusztítás akadálytalanul folytatódjon.

(MTI)