Brenner Koloman: Az infláció nem olyan, hogy csak azért kevesebb lesz, mert Orbán Viktor ráparancsolt

Brenner Koloman: Az infláció nem olyan, hogy csak azért kevesebb lesz, mert Orbán Viktor ráparancsolt

A Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettes hétfői, országgyűlési felszólalásában a Fidesz-kormány kapkodva benyújtott, bizonytalan alapokon álló költségvetését kritizálta. Hangsúlyozta: a Fidesz bűne, hogy nem kapjuk meg az EU-s pénzeket.

Brenner Koloman szerint felelőtlenség volt a kormány részéről, hogy már a nyár elején benyújtották a 2024-es költségvetést, mert egészen biztos, hogy ezeket a számokat nem lehet tartani. Viszont mivel a kormány rászokott a rendeleti kormányzásra, ebből úgyis az lesz, hogy majd ide-oda csoportosítják a pénzeket – magyarázta az ellenzéki politikus.

Példának hozta a 6 százalékosra tervezett inflációt, ami szerinte abszurdum, hiszen jelenleg is bőven 20 százalék fölött, élelmiszerek esetében pedig 30 százalék fölött van a drágulás mértéke.

"Én értem, hogy Orbán Viktor ráparancsolt az inflációra, hogy legyen kevesebb, de általában a közgazdász szama szerint ez nem teljesen így működik."

A jobbikos felszólaló hangsúlyozta: megalapozatlan költségvetés, amibe ráadásául a kormány beletervezte az európai uniós forrásokat, miközben Nagy Márton, fideszes miniszter egészen nyíltan kimondta: a kormány már nem számít arra, hogy idén bármilyen EU-s forrás Magyarországra érkezik.

Még egyszer szögezzük le: ez kizárólag a jelenlegi, fideszes kormány hibája! Hiszen az önök 13 éves kormányzása alatt módszeresen leépítették a jogállamot. És a túlárazásokkal olyan rendszerszintű korrupciót építettek ki hazánkban, ami miatt a többi EU-s tagállam úgy döntött, hogy sajnos a magyar polgároknak járó pénzeket visszatartják. Ez az önök felelőssége!

Hozzátette: pedig az orbáni inflációval terhelt, jelenlegi gazdasági helyzetben nagyon nagy szüksége volna a magyar polgároknak ezekre a pénzekre. A Fidesz-kormány miatt súlyos milliárdokat veszítettek a magyar polgárok a helyreállítási alapból, ráadásul a kormány nem teljesítette a 27 mérföldkőből álló vállalásokat.

Brenner Koloman hangsúlyozta: A Jobbik-Konzervatívok közössége elutasítja az "európai egyesült államok" koncepcióját ugyanúgy, mint a Fidesz Európa Unió ellenes és nyugatellenes politikáját. A jobbikos politikus hangsúlyozta, hogy Európa és NATO jelenti a biztonságot Magyarország számára.

A Fidesz-kormány részéről Dömötör Csaba államtitkár válaszolt. A gazdasági kérdésekben azzal mentegetőzött, hogy Európában máshol is visszaesés tapasztalható. Az inflációval kapcsolatban is errre hivatkozott, de azt nem említette, hogy Magyarországon még mindig magasabb a drágulás mértéke, mint bárhol máshol az EU-ban. A kormánypárti politikus a 2010 előtti kormányokra mutogatott, pedig azokhoz a Jobbiknak semmi köze nem volt.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)