Brenner Koloman: Néppártként a társadalom minden rétegét szeretnénk megszólítani és felemelni

Brenner Koloman: Néppártként a társadalom minden rétegét szeretnénk megszólítani és felemelni

A Jobbik a 2022-es választáson, önálló lista állításával maximalizálhatná a szavazatait - mondta Brenner Koloman, a párt parlamenti képviselője. A Magyar Nemzetnek adott interjújában hozzátette: a párt megtépázott szellemi holdudvarát is sikerült megújítaniuk.

Szerinte a Varga-Damm Andrea által becsült félmillió értelmiségi, aki elfordult a Jobbiktól erős túlzás. A legkevésbé ismert alelnöknek tartott politikus szerint az ismertsége nem okoz problémát, ugyanis kiépített kapcsolati rendszere van az európai diplomáciával is, a pozícióra egyébként Balczó Zoltán javasolta, miután jelezte, hogy nem kívánja azt betölteni.

Az Országgyűlés alelnökeként a nemzet egységét szeretném megjeleníteni. Ez számomra azt jelenti, hogy az ülésvezetés során senkit nem rekesztek ki a nemzetből, senkit nem bélyegzek meg

 -nyilatkozta Brenner, amikor arról kérdezték, hogy milyen alapelv mentén végzi majd az alelnöki munkáját. A diplomáciai kapcsolatait is szeretné majd kihasználni, ugyanis amellett, hogy eddig főként nemzeti kisebbségi ügyekben volt aktív, a Jobbiknak különösen fontos a határon túli magyar közösségek. Azzal kapcsolatban, hogy Jakab Péter, a Jobbik jelenlegi elnöke kritizálta a határon túliaknak nyújtott segítséget, amikor a kormány védőfelszereléseket küldött például Erdélybe, azzal kommentálta, hogy

mi minden olyan intézkedést támogattunk a nemzeti összetartozás bizottságában, amelyekkel a magyar kormány a határon túli magyar közösségek gazdasági hátterét erősítette. Amit viszont nem támogattunk, az a fideszes klientúraépítés a határon túli magyar közösségekben. Emellett a kormánypárt egypárti rendszereket is megpróbált kiépíteni, ami például Szlovákiában ahhoz vezetett, hogy mind az MKP, és a Fidesznek „hála” nincs parlamenti képviselete a felvidéki magyarságnak.

A Jobbik nem sodródott balra

A járványhelyzet alatt az ellenzék által tett kétes megmozdulások kapcsán kiemelte, hogy a Jobbik a válság kezdetétől fogva szakmai javaslatokkal élt a kormány felé. Ilyen javaslat volt az iskolák bezárása, amelyet Orbán Viktor a kezdeti fenntartásai ellenére meg is valósított. Javasolták a munkakeresési járadék idejének meghosszabbítását vagy osztrák mintára a kis- és középvállalkozások támogatását, mivel őket érintette legrosszabbul a válság, és az állami támogatásokat ezek a cégek tudták a legkevésbé igénybe venni.

Brenner szerint a közeledő választások kapcsán felmerült ellenzéki összefogással ellentétben a Jobbik számára az lenne a kedvező, ha szavazatmaximalizálási szempontból külön lista állítása történne. A saját miniszterelnök-jelölt kapcsán hozzátette, hogy

Jakab Péter pártelnökké választása után Orbán Viktor ideális kihívóját olyan pártoktól független, a nemzet egységét megjelenítő vezetőként írta le, aki az összes ellenzéki párt értékrendjét meg tudja jeleníteni. Ha ilyen jelöltet nem találunk, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy saját kormányfőjelöltet állítsunk, illetve hogy ki legyen az illető.

A parlamenti képviselő kiemelte, hogy az esetleges jelöltjüknek a párt elvi nyilatkozatában meghatározott elveknek és értékeknek kell majd megfelelnie, szerinte a Jobbik különböző szavazói csoportokat képes elérni, így azok, akik azt állítják, hogy gyakorlatilag a DK-val versenyeznek, tévednek, hiszen

A néppárti Jobbikot az különbözteti meg a liberális és baloldali pártoktól, hogy a vidék és a család áll a politikája középpontjában.

Ahogy az sem igaz, hogy a néppártosodással a Jobbik balra sodródott. Hangsúlyozza, hogy a Jobbik egy jobboldali párt. A Vona Gábor által elindított néppártosodási folyamat kiteljesedett az elvi nyilatkozat jóváhagyásával. Ebben olyan értékeket határoztak meg, amelyek mentén egyébként az összes keresztényszociális alapon álló nyugat-európai párt is politizál.

Néppártként a társadalom minden rétegét szeretnénk megszólítani és felemelni abba a jólétbe és szabadságba, amit harminc éve akartunk. Ez sajnos nem valósult meg sem az elmúlt tíz évben, sem az azt megelőző húsz esztendőben, a Fidesz hiába fogadott el egy olyan nyilatkozatot, amely szerint 2012-ben, az új Alaptörvény elfogadásával sikerült lezárni a posztkommunizmust.

Az általános életszínvonal elfogadhatatlan idehaza

Harminc év elteltével elvárható lenne, hogy olyan életszínvonal legyen itthon, mint Szlovéniá­ban, ne pedig Bulgáriával vetekedjen az ország az utolsó helyért. Brenner kiemeli, hogy a legnagyobb probléma a Fidesz által kiépített autoriter jellegű rendszer, hiszen ezzel a kormánypártok lemondtak minden olyan tisztességes polgári, konzervatív értékről, ami a polgári demokrácia lényegét jelenti. Kimondott diktatúráról mégsem beszélhetünk, mivel szabad választások vannak, egy hibrid rendszerben élünk, és az előbb említett szempontok miatt aggasztó a Fidesz egypárti túlhatalma.

Azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt 30 év bizonyítékként szolgál arra, hogy csak egy erős felhatalmazással bíró kormányzat képes érdemben cselekedni, hozzátette, hogy bár valóban hozzátartozik a hatalom koncentrációja a hatékonysághoz, de amivel az országban küzdünk az már rég nem csak erről szól.

A néppárti Jobbik az európai kultúra alapértékeiben hisz, a görög filozófiában, a római jogban és a kereszténységben. Ezek az eszmék súlyosan sérülnek, ha egy politikai közösség teljes egészében megszállja az államhatalmat.