Nem választotta meg az Országgyűlés Brenner Kolomant a parlament alelnökének

Nem választotta meg az Országgyűlés Brenner Kolomant a parlament alelnökének

Amikor határozathozatalokra került sor, először a Jobbik országgyűlési képviselőjének megválasztásáról kellett volna döntenie a jelenlévő képviselőknek, de a parlament nem volt határozatképes, ezért

a házelnök későbbre halasztotta a döntést. 

Ezután jegyzőnek választották Gyüre Csaba és Steinmetz Ádám jobbikos képviselőket, majd Bangóné Borbély Ildikó mentelmi jogáról szavaztak de nem adták ki az MSZP-s képvelőnő mentelmi jogát.

A házelnök ezt követően rendelt el újabb szavazást Brenner Koloman tisztségéről, de

a három meghozott döntés után az Országgyűlés mégsem volt határozatképes. 

Az ellenzék felháborodott a távollévő képviselők miatt, heves szóváltás alakult ki a padsorok között. A levezető elnök úgy döntött, a következő ülésnapra halasztja a szavazást.

Közleményben reagált a Jobbik

A Fidesz ma megnevezte a legnagyobb politikai ellenfelét a parlament alelnökéről szóló szavazáson, és nem választotta meg a Jobbik képviselőjét, Brenner Kolomant

- írja közleményében a jobboldali néppárt.

Hozzáteszik: "a kormánypártok ezzel újra egyértelművé tették, hogy a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségéért is kiálló, valamint az egyetemek szabadságáért is küzdő országgyűlési képviselőn és pártján, a Jobbikon bosszút állnak, méghozzá azért, mert a párt nem hajt fejet az Orbán-rezsim előtt. A néppárti politikus megválasztását a magyar parlamentarizmus eddigi történetében példátlan és kicsinyes módon utasították el. A kormánypártok nyilvánvalóan azzal fognak majd védekezni, hogy a hiányzó ellenzéki képviselők szavazata kellett volna a jobbikos politikus megválasztásához. Ugyanakkor hétfőn mégis az összes olyan tisztségviselőt meg tudták választani – mind kormánypárti, mind pedig ellenzéki oldalról -, akikről csak szavazniuk kellett. Egyetlen egy kivétel volt: a jobbikos alelnökjelölt, Brenner Koloman."

A Jobbik jelezte: Brenner Koloman habilitált egyetemi docens, soproni születésű nyelvész, volt egyetemi vezető, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének a tagja.

"Felelős értelmiségiként azért lépett politikai pályára a néppárti Jobbikban, hogy a Fidesz egypárti túlhatalmával szemben kiálljon az oktatás szabadsága és az egyetemek autonómiája mellett" - zárta közleményét a jobboldali párt.