A Német Nagykövetség nem kommentálja, hogy a német nemzetiségi képviselő miért szavazta meg az alapítványi törvényt

A Német Nagykövetség nem kommentálja, hogy a német nemzetiségi képviselő miért szavazta meg az alapítványi törvényt

Mint ismert, Ritter Imre német nemzetiségi képviselő is megszavazta a "közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról" szóló törvényjavaslatot. A nemzetiségi szószóló korábban egyébként fideszes képviselő volt Budaörsön, így mondhatni, nem volt meglepő, hogy támogatta a kormány javaslatát. 

Megszavazták a fideszes mélyállamot: ezermilliárdnyi állami vagyont pakolnak az alapítványokba

A Parlament fideszes többsége kedden újabb történelmi lépést tett, megszavazta ugyanis "A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról" szóló törvényjavaslatot (KEKVA), valamint "A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságáról" szóló törvényjavaslatot, így szabadutat biztosított, hogy a KEKVA törvény hatálya alapján létrehozott alapítványokba több mint 1000 milliárd forintnyi közvagyont, MOL- és Richter-részvényeket, és 1750 (

Lapunk a Német Nagykövetségnek többek között olyan kérdéseket tett fel, hogy

  • a német nemzetiségi listáról a magyar parlamentbe jutó Ritter Imre szavazata mennyire áll összhangban a magyarországi német közösség álláspontjával?
  • Mennyire áll összhangban az Önök álláspontjával?
  • Történt-e egyeztetés a szavazással kapcsolatban Önök és a német nemzetiségi képviselő között?
  • Illetve Önök szerint lehet-e negatív társadalmi, vagy politikai következménye annak, hogy Ritter Imre támogatta a KEKVA-törvényt.

A Német Nagykövetség röviden és tömören csupán annyit felelt, hogy

"a parlamenti képviselő hivatalát szabadon gyakorolja. A német nagykövetségnek nincs ráhatása arra, hogy egy képviselő hogyan szavaz és nem is kommentálja azt, így ebben ez esetben sem."

Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője 22 évig volt a magyarországi németek országos önkormányzatának képviselője. A politikus lapunknak úgy fogalmazott, hogy nagyon negatívan ítéli meg, hogy dacára annak, hogy a német nemzetiségnek van egy képviselője a parlamentben Ritter Imre személyében, csak egy olyan emberről beszélhetünk, aki "kiszolgálja a fideszes kétharmadot."

"Szomorúnak találom, hogy a Német Nagykövetségnek nincs politikai véleménye, hiszen ezzel ellentétben mondjuk az Amerikai Nagykövetség például, nemrégiben politikai állásfoglalást fogalmazott meg abban a tekintetben, hogy a kínai Fudan Egyetemet Magyarországra hozná kormányzat egy olyan kínai hitelből, amellyel igen komoly kötelezettséget kell vállalnia hazánknak."