Brüsszel gazdasági bunkósbottal sóz majd oda Nagy-Britanniának

Az EU-vezetők semmit sem tanultak: jön a még mélyebb integráció, aki nem lép egyszerre, kap az arcába.

A csúcstalálkozó zárónyilatkozatában foglaltakat ismertetve elmondta, hogy a 27 tagállam vezetői egyetértettek abban, hogy az uniós egységes piachoz való hozzáférés feltétele, hogy Londonnak a személyek mozgásának szabadságát is el kell fogadnia.

Tusk kifejtette:

ha megmarad a tőke és az áruk szabad mozgása, a szolgáltatások szabadsága, akkor a személyek szabad mozgásának sem szabad elmaradnia.

Elmondta, hogy a huszonhetek szeptember 16-án Pozsonyban folytatják a brit kilépésről szóló magas szintű tárgyalásokat.

"A kilépésről és részleteiről csak az után kezdhetünk megbeszélést, ha az Egyesült Királyság elindította a Lisszaboni Szerződés tagországok kilépését szabályozó, 50. cikkében foglalt folyamatot"

- tájékoztatott Tusk.

Elmondása szerint a huszonhetek vezetői egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak reformokra van szüksége, ami elsősorban a folyamatban lévő intézkedések felgyorsítását jelenti.

Hozzátette: a 27 tagállam vezetői teljes mértékben elkötelezettek az uniós egysége, az összetartás és a közös munka mellett, és elkezdték az Európai Unió jövőjéről való közös gondolkodást és a jövőbe mutató stratégiai tervek előkészítését.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón kijelentette:

Skócia elnyerte a jogot arra, hogy meghallgassa Brüsszel, ugyanakkor az uniónak nincs szándéka beavatkozni a brit belpolitikai folyamatokba.

Elmondta, hogy a 27 tagállami vezető egyetértett abban, hogy semmilyen kétoldalú egyeztetés nem ajánlott addig, amíg London nem jelentette be kilépési szándékát.

"Nincs tárgyalás

bejelentés nélkül"

- hangsúlyozta.

Angela Merkel, német kancellár szerint, ha London az egységes piacon kíván maradni, az azt jelenti, hogy nem lehetnek kompromisszumok más területeken.

"Sem az unión belüli szabad mozgás korlátozása, sem a migráció kérdése nem lehet kitétel"

- tette hozzá.

Elmondta: miután az Egyesült Királyság aktiválja a Lisszaboni Szerződésnek a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkét, az uniós intézmények közösen fogják lefolytatni a tárgyalásokat, amelynek során az Európai Bizottságnak központi szerepe lesz.

Hozzátette:

az Egyesült Királyság kilépése nem jelenti sem a mélyebb integrációt, sem azt, hogy a nemzeti kormányok hatásköre megerősödne (azért jó lett volna, ha legalább egyeztetnek Tuskkal, hogy az ET-elnök ne kotyogja ki az igazságot... - a szerk.).