2006-2010: Már ötezren aláírták az amnesztiatörvényért indult petíciót

"Szülessen közkegyelmi törvény a 2006 és 2010 közötti időszak politikai ellenállói érdekében!"

"A közelmúltban több olyan ítélet is született Magyarországon, amely a 2006-os balatonőszödi beszéd miatt kialakult zavargások időszakában, illetve ahhoz kapcsolódóan elkövetett cselekményeket értékelt. Ezen ítéletek javarészt hatalmas közfelháborodást váltottak ki, és megerősödött az a közmédiában, utcai demonstrációkon, tüntetéseken is hangot kapó közvélekedés, hogy az ítéletek igazságtalanok, az 1956-os forradalom és szabadságharc szellemiségével és a 2010. évi fordulattal összeegyeztethetetlennek. Emiatt a társadalmi igazságérzet és a jogalkalmazás szöges ellentéttel feszül mind a mai napig egymásnak. Csatlakozzunk a petícióhoz, levélben kérve Magyarország közjogi méltóságait egy amnesztiatörvény mielőbbi elfogadására!"

Így hangzik a bővebb felhívás, amely arra ösztönöz mindenkit, hogy csatlakozzon. Mint az oldalon olvasható, már nemcsak magánszemélyek, hanem – Kerepes városának kezdeményezésére – egyre több önkormányzat és szervezetek is kiállnak azért, hogy "a nemzet egységét kifejező legmagasabb közjogi méltóságok, Dr. Áder János, Magyarország Államfője és Dr. Kövér László, az Országgyűlés Elnöke

nyújtson be közkegyelmi törvényjavaslatot

a kereszténységünk alapját képező megbocsátás és kegyelem gesztusának törvényi biztosítására, a társadalmi igazságérzet helyreállítására, az igazságtalanul és aránytalanul súlyosan meghurcolt hazafiak érdekében".

Mielőtt pedig azt hinné bárki, hogy ez a téma már idejétmúlt, Budaházy György friss írása térít észhez. A honlapján olvasható, hogy közel egy héttel ezelőtt kapta kézhez az elutasító határozatot arra vonatkozóan, hogy szüntessék meg a közel egy éve tartó újabb háziőrizetét. Mint írja, a bíróságon

"még csak egy fokozattal enyhébbre, lakhelyelhagyási tilalomra se voltak képesek mérsékelni". 

Hozzáteszi, hogy az elutasítás annak ellenére történt meg, hogy "az elmúlt 8 évben százszorosan bizonyítottuk már, hogy nem vonjuk ki magunkat az - egyébként igazságtalan és koncepciós - eljárás alól. Mindez nem számít. Mint ahogy az is teljesen mindegy, hogy országos felhördülés volt az ítélet abszurditása miatt, hogy számos közéleti személyiség megszólalt mellettünk, hogy már eddig 15 település (4 község, 11 város és még egy megyei önkormányzat is) adott be amnesztia kezdeményezést az Államfőnek, sőt, a Jobbik ilyen tartalmú törvénytervezetet is benyújtott a parlamentben." 

Budaházy fellebbezni fog a Kúriára, bár - mint fogalmaz - túl nagy bizodalma nincs az eljáró hatóságokban. A fellebbezésen túl pedig a fenti petíció egy másik lehetséges figyelemfelhívó eszköz.