Döntöttek: egységesül, de drágul is a parkolás Budapesten

Döntöttek: egységesül, de drágul is a parkolás Budapesten

Hitelfelvételről is döntött a főváros.

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett a Fővárosi Önkormányzat átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés többsége.

A közgyűlés 22 igen szavazattal és 7 nemmel új parkolási rendeletet alkotott, eszerint a főváros területén négy zónát határoznak meg, az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva - ismertette a változásokat az MTI.

A jelenlegi parkolási díjak 175 és 525 forint között mozognak.

Az új parkolási szabályozás szeptember első hétfőjén, vagyis 5-én lép hatályba.

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.

A közgyűlés többsége nem támogatta a Fidesz-KDNP-frakció módosító javaslatát, hogy 8 óra helyett fél 9-től legyen fizetős a parkolás a fővárosban.

Hitelt is felvesz a főváros

32 milliárd forint fejlesztési célú hitel felvételéről is döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

A határozat szerint Budapest a 20 éves futamidejű kölcsönt az OTP Bank vezette konzorciumtól veszi fel a 2022. évi fejlesztési feladatok megvalósítása érdekében. A határozatban az is szerepel, hogy a szerződés hatályba lépéséhez szükséges a kormány előzetes hozzájárulása.

A döntést a 26 voksoló képviselő közül 17-en támogatták, a Fidesz-KDNP 9 képviselője ellene szavazott.