Az ellenzék nem szavazta meg a fideszes támogatású polgármester fizetését Soroksáron - Bereczki Miklóst akarják alpolgármesternek

Az ellenzék nem szavazta meg a fideszes támogatású polgármester fizetését Soroksáron - Bereczki Miklóst akarják alpolgármesternek

A HVG beszámolója szerint a 6-6 arányú patthelyzetben politizáló XXIII. kerületi közgyűlés ellenzéki képviselőinek sikerült elérni, hogy a fideszes támogatással indult Bese Ferenc ne kapjon polgármesteri fizetést.

A testületben Bese és a mögötte álló civil egyesület két képviselője, valamint három fideszes képviselő áll az egyik oldalon, a másikon az ellenzéki pártok (DK-Momentum-MSZP-PM-LMP-Jobbik) öt képviselője, valamint a helyi sváb-lokálpatrióta egyesület képviselője néz farkasszemet velük.

Az alakuló ülésen ez a felállás eredményezte azt, hogy

a közgyűlés végül nem fogadta el a polgármesternek járó fizetést.

Az erről szóló napirendi pontnál ugyanis az összes ellenzéki képviselő tartózkodott, Bese pedig érintettsége miatt nem szavazhatott, így csak annyit mondott a jegyzőkönyvbe:

"Nincs javadalmazásom ezek szerint."

A cikk szerint az ellenzék szerette volna, ha a polgármesteri fizetéssel egyidőben szavaznak a képviselői díjazásról és a kerület távozó vezetőinek végkielégítéséről is, ám Bese erre nem adott lehetőséget.

A polgármester a HVG-nek azt nyilatkozta, hogy az ellenzéki képviselők csak közvetlenül az alakuló ülés előtt vetették fel neki az ötletet korábban nem jelezték, hogy ilyen igényük lenne. Az aljegyző ugyanakkor figyelmeztette a képviselőket, hogy jogsértésnek minősül, ha nem állapítják meg a polgármester illetményét.

Bese Ferenc a következő ülésig biztosan fizetés nélkül marad, ráadásul a testület még az alpolgármesteri, tanácsnoki és bizottsági posztokról sem szavazott.

Az ellenzéki képviselők azt szeretnék, ha Bese október 13-ai ellenfele,

a jobbikos Bereczki Miklós lenne az egyik alpolgármester.

Egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy a Fidesz és az általa tolt civilek feladnák a reménybeli pozíciót, amit természetesen már a kormánypárt is kinézett magának. A kerületben egyelőre két alpolgármesteri poszt vár betöltésre, de korántsem biztos, hogy ez a jövőben is így marad.

Az újraszámlálás ellenére is ellenzéki többség maradt Soroksáron

Mindössze három szavazattal előzte meg ellenfelét Bereczki Miklós, az önkormányzati választáson a Soroksár 6. egyéni kerületében induló közös ellenzéki jelölt. A fideszes Assenbrenner Ferenc ezért fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottságnál, ahol kérelmét elutasították. Ám ezt követően a Fővárosi Ítélőtábla mégis elrendelte a szavazatok újraszámlálását két szavazókörben.