"Bukott oktatási rendszert vettünk át" - mentegetőzött a miniszterelnök

Félelem és reszketés

"Első helyre az emberek biztonságát kell tenni, meg kell őket védeni" - fogalmazott Orbán a terrorveszélyre utalva. Állítólag bizonyítékok vannak rá, hogy Magyarország ellen támadás készül, ám konkrét részetekkel a miniszterelnök nem szolgált.

Azonban szerinte ez nem jelenti azt, hogy az állampolgári jogokat az indokoltnál jobban korlátozni kellene. (Itt azért eléggé relatív, hogy kinek, mi az indokolt. - a szerk.)

„Ha baloldali kormánya lenne Magyarországnak, akkor Köln-, Párizs-, Brüsszel-típusú állapotok lennének ebben az országban” – fokozta a nyomást a számára kényelmes politikai ellenfélen a kormányfő, hiába nem a baloldali erők valamelyike a kormánypártok fő kihívója.

Visszafelé mutogatás

Orbán Viktor jól nevelt, fizikailag fitt, versenyképes tudással rendelkező gyermekeket szeretne látni, amihez át kell alakítani a 2010 előttről örökölt, bukott oktatáspolitikát. Szerinte jó irányba indultak el az átstrukturálással, bár az nem került szóba, hogy ehhez mit szólnak a tiltakozó tanárok.

A kormányfő emlékeztetett az ágazatban lezajlott 700 milliárdos bővítésre, és megköszönte a társadalom pedagógusokért hozott áldozatát, valamint a nyílt vita fontosságát hangsúlyozta. Arra viszont nem tért ki, hogy akkor miért fordulhatnak elő olyan esetek, amikor a Klik írásban szabja meg, hogy a képviselőjén, a tankerületi vezetőn kívül más nem nyilatkozhat az iskola életével kapcsolatos kérdésekben.

"Az iskolarendszer most nem tesz meg mindent azért, hogy a gyerek az iskolából kikerülve könnyen helyet találjon a gazdaságban" – fejtegette a miniszterelnök.