Bunker titkok Nyíregyházán

Apáti István emlékeztetett: környezet- és természet elleni bűncselekmény, radioaktív anyaggal való visszaélés és közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt a Jobbik március 4-én büntető feljelentést tett, és a sajtón keresztül ismertette a birtokába jutott információkat.

Továbbra is segíteni kívánjuk a nyomozóhatóság munkáját, mivel az esettel kapcsolatban az Ügyészség feljelentés kiegészítést kért, mellyel a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg.

A sajtónyilvánosságon keresztül így ismét a nyomozó hatóság figyelmébe kívánjuk ajánlani az igen sok aggályt felvető tényeket:

2015. március 23-ai átadás-átvételi jegyzőkönyv szerint a megrendelő rendelkezett bontási- és ÁNTSZ engedéllyel, sugárbiztonsági tervvel, amely tervet a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal három héttel később hagyott csak jóvá, azonban a bontási munkálatok ekkor már javában folytak.

Apáti István kiemelte:

ezt az időbeli ellentmondást és annak szabályosságát a hatóságnak tisztáznia kell.

Továbbá azt a fontos anomáliát, hogy miközben az április 16-i határozatban Dr. Csepura György kijelenti, hogy a sugárvédelmi mérések értékei nem utalnak radioaktív szennyezettségre, addig a két nappal későbbi jegyzőkönyvben ugyanő megrendelést adott le „radioaktív hulladék eltemetésére”.

Továbbá érdekes, hogy a megbízott cég március 23-i mérési jegyzőkönyve tartalmaz radioaktivitásra vonatkozó adatokat, akkor hogyan lehetséges, hogy az április 16-ai határozat szerint nincs radioaktív szennyezettség se a betonban, se a gépalkatrészek felületén, rá két napra pedig elrendelik az „elvileg” nem szennyezett anyag ártalmatlanítását?

– tette fel a költői kérdést a képviselő. Továbbá hozzáteszi a munkálattal kapcsolatban személyi összeférhetetlenség esélyére is fény derült, melynek részleteit, Béres Csaba önkormányzati képviselő ismertette.

Elmondta: a radioaktív „semlegesítést” végző cég vezetője Csepura Péter György. Az ellenőrzést végző hatóság, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Sugáregészségügyi Decentrumának osztályvezetője pedig Dr. Csepura György. Így a szembetűnő névazonosság kapcsán ezúton szeretnénk megkérni Dr. Csepura Györgyöt, hogy nyilatkozzon:

fenn áll-e bármiféle rokoni szál az érintett Kft. vezetőjével?

Mindezen túl Béres Csaba még egy érdekességre is felhívta a figyelmet:

Az említett céget nem a projektre szánt 15 milliárd forintból fizették ki, hanem a kórház külön szerződést kötött a céggel, és a kórház rendezte a számlát! Mi úgy gondoljuk, hogy ez az összeg – látva az egészségügy katasztrofális helyzetét – sok minden másra is, pl. orvosi eszközökre, vagy műszerek beszerzésére is fordítható lett volna. Ennek a miértjére is szeretnénk, ha fény derülne.

A Jobbik tehát várja a továbbiakban az eljáró hatóságok munkájának eredményét, s bízik benne, hogy a feltárt bizonyítékokkal segítettük a nyomozóhatóság munkáját - zárta közleményét Béres Csaba.