A Bundestag megtiltotta az állami alkalmazottaknak a burka viselését

Az állampolgár és az államot képviselő személy között bizalmon alapuló viszonyt kell megteremteni, amit akadályoz a burka viselete. 

Azonban a némettörvényhozás alsóháza nem támogatja a viseletet, sőt az állami alkalmazottak körében meg is tiltotta annak használatát. A jogszabály ezentúl előírja, hogy munkaidőben, az állami feladatokhoz szorosan kapcsolódó tevékenység közben tilos arcukat eltakarni. A magyarázat szerint az állampolgár és az államot képviselő személy között bizalmon alapuló viszonyt kell megteremteni, amit akadályoz a burka viselete. 

A törvény arról is rendelkezik, hogy minden olyan helyzetben fel kell fedni a személyek arcát, ahol személyazonosítás szükséges. 

Az ellenzéki pártok haszontalan és populista intézkedésnek minősítették a kezdeményezést, a baloldalról még a rendőri viseletet is bevonták a vitába, mert az ő arcukat eltakaró maszk nem felel meg a jogszabály magyarázatában foglaltaknak, és nem alakulhat ki a fent említett bizalmi viszony.

Hozzátették, hogy egy, a muzulmán nők önrendelkezése mellett kiálló civil szervezet felmérése szerint a mintegy kétmillió németországi muzulmán nő elenyésző töredéke visel arcot takaró öltözetet. A menekültekkel és az országba látogató turistákkal együtt számuk 5000 és 6000 között lehet.

A Bayerischer Rundfunk (BR) bajor közszolgálati médiatársaság felvilágosítást kért a szövetségi belügyminisztériumtól és a 16 tartományi belügyminisztériumtól arról, hogy miként érintheti az állami intézményrendszert az új szabály. A válaszok alapján "gyakorlatilag senkit sem" érint az arc eltakarásának tilalmáról rendelkező törvény - jelentette a BR. Beszámolója szerint hasonlóan nyilatkoztak a bírók és ügyészek érdekképviseleténél (Deutscher Richterbund), a mintegy 16 ezer bírót és ügyészt összefogó szervezet tudomása szerint egyetlen esetben sem fordult elő, hogy egy bíró arcot takaró öltözékben végezte munkáját.

Azonban a közvélemény támogatja a burkatilalom néven ismert szabályozást, az ARD országos köztelevízió egy tavalyi felmérése szerint a németek 51 százaléka a francia mintán alapuló általános tilalmat pártolja, 30 százalék pedig a Bundestag által elfogadott részleges tilalmat.

Az osztrák államfő szerint, a nőknek szolidaritásból fejkendőt kellene viselniük

Márciusban, a bécsi Európai Unió Házban beszélt arról, hogy szerinte az osztrák nőknek is fejkendőt kellene viselnie, szolidatitáskánt azokkal, akik vallási okokból teszik ugyanezt.Példaként hozta fel, hogy a német megszállás idején a nem zsidó dánok is kitűzték a sárga csillagot szolidaritásuk jeleként.A Die Presse azt javasolta az államfőnek, hogy gondolkodjon, mielőtt ilyen kijelentéseket tesz.