Chatelésért tartóztattak le százakat Iránban

A rendfenntartó és hírszerzési feladatokat is ellátó Forradalmi Gárda közlése szerint "ezek az emberek erkölcstelen tevékenységet folytattak, sértették mások vallásos meggyőződését, és illegális tevékenységeket folytattak a divat terén".

A Gerdab, a gárda kiberbiztonsági szervének honlapja szerint büntető eljárást indítottak ezen emberek ellen. A honlapon nem közölték, hogy a 450-ből hány embert tartóztattak le.

Iránban évek óta próbálják a hatóságok ellenőrizni a közösségi oldalakat, valamint korlátozni a hozzáférést a Facebookhoz és a Twitterhez. A hatóságok intézkedéseit azonban könnyen ki lehet játszani olcsó és könnyen beszerezhető programokkal.

A mérsékelt politikusnak tartott Haszan Róháni iráni elnök korábban többször is hasztalannak vélte a közösségi oldalak betiltását vagy korlátozását.

A korlátozott hozzáférés mellett "kiberbűncselekmények", törvényellenes tartalmak és felforgató posztokat közlő blogok felkutatásáért felelős rendőri egység is működik a perzsa országban.

A 80 milliós Iránban több mint 20 millióan használják a titkosított kommunikációt kínáló Telegram nevű appot, és az emberek több mint felének van internet-hozzáférése.