Cipraszt kidobhatja a neje

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerint immár Athén hitelezőin múlik, hogy megszületik-e az országa államcsődjét megakadályozó megállapodás, Angela Merkel német kancellár ugyanakkor leszögezte, hogy ehhez még "rengeteg munkára" van szükség.
 
Ciprasz hétfőn késő este, az államcsőddel fenyegető görög adósságválság rendezését célzó rendkívüli eurózóna-csúcs után közölte: kormánya legutóbbi megállapodási javaslatát az európai intézmények elfogadták a további tárgyalások alapjául. Ezzel "a labda az európai intézményeknél van" - fogalmazott.
 
Angela Merkel azt mondta, hogy a görög fél legutóbbi javaslata "jó kiindulási pont", de a megállapodáshoz "rengeteg munkára van szükség, miközben a rendelkezésre álló idő nagyon rövid". A német kancellár egyúttal kizárta, hogy elengedjék Görögország adósságának egy részét, és azt is leszögezte, hogy nem került szóba egy Athénnak nyújtandó esetleges újabb - harmadik - pénzügyi mentőcsomag a tárgyalásokon.
 
Francois Hollande francia elnök pozitívan értékelte a görög javaslatokat, a valutaunió pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetője, a holland Jeroen Dijsselbloem ugyanakkor Merkelhez hasonlóan arra figyelmeztetett, hogy kemény munka vár a felekre. 
 
Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője közölte, hogy a legutóbbi görög javaslat "valamelyest előrelépést jelent, és sokkal részletesebb, mint ami eddig rendelkezésünkre állt". Leszögezte azonban, hogy "még korántsem vagyunk a (megállapodáshoz vezető) út végén".
 
Az eurózóna pénzügyminisztereinek szerda este kell előkészíteniük a görög mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részlete és a cserébe Athén által végrehajtandó intézkedéscsomagról szóló egyezséget, amelyet csütörtökön tárgyalnak majd meg a tagállamok vezetői.

Negyed százalék

Az egyik fennmaradó vitás kérdés az áfaemelés: a hitelezők a GDP arányában 1 százalékos többletbevételt hozó emelést akarnak, Athén viszont 0,75 százalékos áfanövelést irányzott elő. A hitelezők egyebek mellett azt várják, hogy a görög kormány növelje a szállodákra és éttermekre kivetett forgalmi adót.
 
Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank által Görögországnak nyújtott támogatási csomag június 30-án lejár, s ugyanezen a napon esedékessé válik egy 1,6 milliárd eurós görög törlesztési kötelezettség az IMF felé. Ez utóbbit Athén nem tudná teljesíteni, így az államcsődöt csak akkor kerülheti el, ha a hitelezői trojka folyósítaná neki a mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét. Erre azonban a hitelezők csak olyan takarékossági intézkedések fejében lennének hajlandóak, amelyeket a januárban a megszorítások eltörlésének ígéretével hatalomra jutott görög kormány nem akar meghozni.
 
Államcsőd esetén kétségessé válna Görögország eurózónabeli, illetve egyes értékelések szerint európai uniós tagsága is.

Családban marad?

Alexis Ciprasz kettős szorításban tárgyal. Brüsszelben a nemzetközi nagytőke az Európai Unió, az IMF és a hitelezők szorongatják, otthon viszont feleségének, Betty Batziananak kell elszámolnia. A radikális baloldali aktivistaként is ismert asszony azzal fenyegeti férjét: ha megadja magát az EU-nak, elválik tőle. Az uniós bürokraták, és a Valutaalap bankárai mellett tehát a görög kormányfő neje is alaposan átfésüli majd a készülő megállapodást. S, ha Athén javaslata valóban annyira a hitelezők elvárásait tükrözi, miként azt Brüsszelben beszélik, könnyen lehet, hogy Ciprasz az eurozónában benn tud maradni - ám a házasságában nem.