A katalán helyzet miatt halasztják el a dél-európai országok EU-csúcsát

A halasztást a "Spanyolországban folyó kényes vitával" indokolták.

A csúcson Ciprus, Franciaország, Portugália, Görögország, Olaszország, Málta és Spanyolország kormány- és államfőin találkoztak volna.

Az csúcstalálkozó elhalasztásáról a ciprusi elnök és Mariano Rajoy spanyol kormányfő hosszas telefonbeszélgetése után született a döntés - olvasható a ciprusi elnöki hivatal közleményében.

A halasztást a "Spanyolországban folyó kényes vitával" indokolták a közleményben.

A spanyol alkotmánybíróság csütörtökön függesztette fel a katalán parlament jövő hétfőre összehívott rendkívüli ülését, amelynek napirendjén a katalán függetlenségi népszavazás eredményének értékelése szerepel.

Carles Puigdemont katalán elnök a BBC televíziónak adott, szerda hajnalban sugárzott interjúban arról beszélt, hogy kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól. Korábban már többször elmondta: a népszavazásról szóló törvény értelmében, miután közzéteszik a referendum hivatalos végeredményét, 48 órán belül a katalán parlament rendkívüli ülésén elfogadják az elszakadásról szóló határozatot. 

A spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért törvénytelen népszavazásnak egyelőre eddig csak előzetes eredményeit közölték, eszerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt a referendumon, összesen 2,26 millióan, akiknek 90 százaléka, 2,02 millió támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Hétfőre a katalán parlament elé a függetlenség pártolói nagyszabású utcai megmozdulást terveznek, míg egy nappal korábban, vasárnap a Spanyolország egysége mellett tüntetők készülnek felvonulni Barcelonában.