Cirkáló rakétákat lőtt ki Észak-Korea a Sárga-tenger felé

Cirkáló rakétákat lőtt ki Észak-Korea a Sárga-tenger felé

Kim Dzsongun úgy véli, a világ legveszélyesebb vizeivé teszi a koreai partszakaszt az Egyesült Államok, szövetségeseivel együtt.

Észak-Korea több cirkáló rakétát lőtt ki a Kína és a Koreai-félsziget között elterülő Sárga-tenger irányába szombat hajnalban - jelentette be a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága.

A közleményüket idéző MTI azt írja, a dél-koreai és az amerikai hírszerzési hatóságok elemzik a kilövések részleteit, ugyanakkor Dél-Korea az Egyesült Államokkal szorosan együttműködve szilárd katonai készenlétet tart fenn.

A szombati kilövésekre két nappal azután került sor, hogy az amerikai és dél-koreai hadsereg befejezte 11 napos közös hadgyakorlatát, amit Észak-Korea az invázió próbájának tekint. A washingtoni és szöuli tisztviselők szerint a gyakorlat védekező jellegű volt.

Phenjan többször tiltakozott a szomszédjában zajló hadgyakorlatok ellen, Kim Dzsongun észak-koreai vezető-diktátor pedig azt vetette az Egyesült Államok és szövetségesei szemére, hogy meglátása szerint

a világ legveszélyesebb vizeivé teszik a koreai partszakaszt, és immár az atomháború veszélye is fennáll.

Észak-Korea nemrég megerősítette a hírt, mely szerint két ballisztikus rakétát lőtt ki augusztus 30-án, a kommunista ország állami hírügynöksége pedig azt jelentette, a kilövések egy nukleáris csapást szimuláló manőver részei voltak.

Emlékezetes, az ázsiai ország élén álló Kim Dzsongun pár hete az észak-koreai rakétagyártás drasztikus növelését sürgette. Elképzelése szerint azért érzi szükségét, hogy fokozza a rakéták tömegtermelését, mert országának "megsemmisítő katonai erőre" van szüksége, hogy kész legyen "bármely pillanatban a háborúra" és Észak-Korea ellenségeinek "elpusztítására".

(Címlapkép: Kim Dzsongun elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke, Pak Dzsong Cson, a Koreai Néphadsereg tábornagya és Kang Szun Nam, a honvédelmi minisztérium tábornoka (b-j) a hadsereg vezérkarának kiképző központjában egy meg nem nevezett helyszínen augusztus 29-én. MTI/EPA/KCNA)