COP21 – A Világbank a vizeinkre licitál

Ahogy arra figyelmeztettünk, nagyon fontos figyelemmel kísérni a párizsi klímacsúcs eseményeit, mert valóban a mindennapjainkat meghatározó döntések fognak ott születni. S ha tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora küzdelem zajlik a háttérben a természeti erőforrások birtoklásáért, kiemelten jelentőséggel bír,

ha a Világbank „kreatívkodni” akar a vízzel.

Jim Kim a Reuters hírügynökségnek a hétfőn kezdődött párizsi klímacsúcs kapcsán adott interjújában ugyanis arról beszélt, hogy
a termőterületek helyreállítása, vízerőművek létesítése és gyáripari munkalehetőségek teremtése menekültek számára mind olyan innovatív megoldások, amelyek megvalósításába több pénzt és erőfeszítést kellene fektetni.
A Világbank múlt héten indított útjára egy üzleti tervet, amely az afrikai kontinens klímaváltozással kapcsolatos "ellenálló képességének" növelését tűzte ki célul. A bank 5,7 milliárd dollárral járul hozzá várhatóan a 16,1 milliárd dolláros tervhez, amelynek része az aszálynak ellenállóbb kukorica, búza és rizsfélék kinemesítése, termőföldek visszaszerzése és a zöld energiához való hozzájutás megkönnyítése.
 
Ne feledjük, ha a Világbank valamibe befektet, akkor abból profitot remél, és kisajátítja azt magának - így a helyi közösségek elveszthetik a hozzáférésüket a vízforrásaikhoz.
 
Ezért baljós, amikor Jim Kim kiemeli a vízerőművekben rejlő lehetőséget. Hiszen, szerinte az így előállított energiára nagy szüksége van Afrikának. A szubszaharai térségben élők kétharmadának nincs hozzáférése az elektromos áramhoz - mondta, hozzátéve: a kontinens jövője nem képzelhető el energiaszegényen, az iskolák világításától az inkubátorok működtetéséig mindenhez szükség van energiára. 
Véleménye szerint a vízerőművekben rejlő lehetőségeket sokkal jobban ki lehetne használni Afrikában. Jelenleg a kontinens potenciális vízenergia forrásainak csak mintegy tíz százalékát hasznosították - tette hozzá.
Ha nem szeretne lemaradni a klímacsúcs eseményeiről, kövesse tematikus oldalunkat: