COP21 - Csak tavaly több mint 19 millió klímameneküt kelt útra

"Ha ehhez hozzáadjuk a klímaváltozás hatásait, akkor készek a lehető legrosszabb forgatókönyv elemei".

William Swing, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) főigazgatója elmondta, hogy a világon már így is többen vannak a kényszermigránsok, mint a második világháború óta bármikor.

"Ha ehhez hozzáadjuk a klímaváltozás hatásait, akkor készek a lehető legrosszabb forgatókönyv elemei. Azért vagyunk itt, hogy ezt elkerüljük"

- tette hozzá.

Jan Egeland, a Norvég Menekültügyi Tanács vezetője kiemelte: jelenleg a Földön átlagosan másodpercenként egy embernek el kell menekülnie otthonából egy rendkívüli időjárási jelenség miatt.

Monique Barbut, az elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló ENSZ-egyezmény (UNCCD) ügyvezető titkára pedig arra figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül a közeljövőben lelassítani a globális felmelegedést, akkor az elsivatagosodó területekről emberek milliói kelhetnek útnak új hazát keresve. Barbut hangsúlyozta: tudományos előrejelzések szerint a globális átlagban két Celsius-fokos hőmérsékletemelkedés a Szaharától délre található országokban ennél jelentősebb, négy fokos felmelegedést okozna, ami miatt számos mezőgazdasági terület művelhetetlenné, sok település pedig lakhatatlanná válna.

Csak tavaly

mintegy 19,3 millió ember kényszerült otthona elhagyására természeti katasztrófák - köztük elsősorban időjárási okok - miatt a világon

a genfi Internal Displacement Monitoring Center adatai szerint.