COP21 – Kiderült: multinacionális lobbi irányítja az európai tárgyalókat

A dokumentum szerint a tárgyalók nem támogathatnak semmit Párizsban, amely korlátozza a kereskedelemet.

A tekintélyes, brit The Independent ugyanis egy olyan, Európai Uniónak (EU) tulajdonított direktívát közölt a napokban, amelyben világosan megszabják az EU nevében tárgyaló képviselőknek, hogy

szigorúan ellenezniük kell minden olyan esetleges klímavédelmi megállapodást, amely a legkisebb mértékben is korlátozza a globális (szabad)kereskedelmet, illetve liberalizálja különböző szabadalmi jogokat (intellectual property rights - IPR).

A kiszivárgott dokumentumban rögzítik:

az ENSZ éghajlat-változási keretegyezménye (United Nations Framework Convention on Climate Change - UNFCCC) nem a megfelelő fórum arra, hogy kereskedelmi kérdésekben döntéseket hozzon,

egyben az EU vezetése szeretné elkerülni azt is, hogy az UNFCCC és a Kereskedelmi Világszervezet (World Trade Organization - WTO) között bármiféle formális kapcsolat kialakuljon, sőt minden olyan (klímabarát) mechanizmust meg kell akadályozni, ami a kereskedelmet érintené.

Mint ahogy arról lapunknak Éger Ákos, az MTVSZ programvezetője mesélte, a szintén az ENSZ tagországok által elfogadott Agenda 2030-ban is kiemelt szerepet szánnak a globális kereskedelemnek, ami persze már önmagában is ellentmond a hivatkozott fenntarthatósági törekvéseknek.

S ez nemcsak amiatt felháborító, hogy miközben az EU a klímavédelem bajnokának szerepében próbál tetszelegni, pont a szükségessel ellentétes lépéseket tesz.

A kiszivárgott levél elsősorban azért elkeserítő,

mert tetten éri azokat a hihetetlenül erős és hatékony lobbi erőket, amelyek egyébként a szabadkereskedelmi egyezmények mögött is meghúzódnak

(a csendes-óceáni TPP, a Kanada és EU közti CETA, a transzatlanti TTIP, illetve az észak-amerikai NAFTA), és amelyek egytől-egyig az amerikai központú multinacionális vállalatoknak kedveznek.

Furcsa belegondolni, hogy léteznek olyan üzleti érdekeltségek, amelyek képesek még az ENSZ-re is ráerőltetni az akaratukat, még azon az áron is, hogy közben veszélyeztetik az emberiség jövőjét.

Nem túl jók a kilátásaink.