COP21 – Szegények, gazdagok és a jéghegy

"Még mindig a székeket tologatják a hajó hídján, hogy megtalálják a jéghegyre nyíló legjobb kilátóhelyet".

"A finanszírozás kérdésén áll vagy bukik a siker"

- világított rá Nozipho Mxakato-Diseko dél-afrikai nagykövet, a 134 fejlődő és feltörekvő országot tömörítő G77-csoportból, valamint Kínából áll blokk vezetője csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.

Ezzel valószínűleg fején is találta a szöget, ugyanis ha nagyon egyszerűen fogalmazunk,

elérkezett az ideje annak, hogy a gazdag, iparilag fejlett országok a zsebükbe nyúljanak,

és segítsék az energetikai átmenetet a szegényebb országok esetében.

Magyarország 1 milliárd forinttal járult hozzá a közös felelősségvállaláshoz, ami valljuk meg nem túl sok. Persze, lehet ezt feleslege pénzszórásnak nevezni - bár ezzel hazánk esetében óvatosan kell bánni - ugyanakkor, ha változást szeretnénk elérni, azt finanszírozni kell.

Vagy előre kellett volna gondolkodni...

Ugyanis

a világ népességének leggazdagabb tíz százaléka felelős a globális széndioxid-kibocsátás feléért, míg a legszegényebb ötven százaléknak a számlájára mindössze az emisszió tizede írható

- derült ki az Oxfam humanitárius civilszervezet jelentéséből, amelyet az ENSZ Párizsban hétfőn megkezdődött klímavédelmi csúcstalálkozójához időzítve adtak ki.

A leggazdagabb tíz százalék "szénlábnyoma" átlagosan tizenegyszerese a legszegényebb 3,5 milliárd emberének.

"A klímaváltozás és a gazdasági egyenlőtlenség problémája egymástól elválaszthatatlan, együttesen a 21. század egyik legnagyobb kihívását jelentik"

- hivatkozik az MTI Tim Gore, az Oxfam élelmiszer- és klímaügyekkel foglalkozó vezetőjének közleményére.

Csakhogy a globális kereskedelemre épülő fogyasztói társadalom nem szívesen változtatna a természeti erőforrások jelenlegi egyenlőtlen elosztásából, így marad az egy helyben topogás, és a várakozás, hogy majd valami csoda és/vagy katasztrófa kimozdítja a helyzetet a mozdulatlanságból.

"A szöveg nagyrészt érintetlen. Még mindig a székeket tologatják a hajó hídján, hogy megtalálják a jéghegyre nyíló legjobb kilátóhelyet"

- osztotta meg aggályait Tasneem Essop, a Természetvédelmi Világalap (WWF) képviselője.

A konferencián részt vevő 195 ország küldöttei szinte semmit nem haladtak a remélt klímavédelmi megállapodás szövegével. A beterjesztett 54 oldalas tervezet sűrű szövegének megnyirbálása elmaradt, még mindig 50 oldalnál tartanak, a nyitott opciók száma 250 körül mozog továbbra is.