Sértette a választási törvényt, amikor Rogánék COVID-hírlevélben járatták le az ellenzéket

Sértette a választási törvényt, amikor Rogánék COVID-hírlevélben járatták le az ellenzéket

A Kúria megvizsgálta, hogy Rogán minisztériuma visszaélt-e az oltásra regisztrálók adataival és folytatott-e jogszerűtlen kampánytevékenységet. Ennek során megállapították, hogy az ellenzéket kritizáló részekkel a kormány megsértette a választási eljárásról szóló törvény esélyegyenlőségre és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó elveit - írja a 444.hu.

Azok a személyek, akik az ingyenes oltásra regisztráltak, hozzájárultak ahhoz is, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda kezelhesse az adataikat. Bár a Rogán Antal vezette mininsztérium tájékoztatása szerint a regisztráló akkor kap tájékoztatást a vakcinával kapcsolatos információkról és a további lépésekről, ha jóváhagyja a további kapcsolattartást, és engedi, hogy tartósan kezeljék az adatait. Csakhogy a választási kampány beköszöntével a Kormányzati Tájékoztatási Központ az ellenzéki összefogást vádolta üzenetben azzal, hogy katonákat és fegyvereket küldene Ukrajna területére és veszélyeztetné az ország gázellátását, ezzel pedig a rezsicsökkentést.

Rogánék azzal védekeztek, hogy "a hírlevelet nem csak az oltásra regisztráltak kapták meg, hanem mindenki, aki a kormányzati hírlevélre feliratkozott". Emellett azt állították, hogy "a hírlevélben foglalt tájékoztatás objektíve nem volt alkalmas a választói akarat befolyásolására, a hírlevélben ugyanis semmilyen utalás nem történ a választásra, a hírlevél megszólításából következően az minden magyar emberhez szólt, továbbá, mivel a kommunikációban használt logó kék színű volt, ez élesen elkülöníthető a Fidesz-KDNP által alkalmazott narancssárga színtől".

A lap kiemeli, hogy a Kúria elsőre úgy vélte nem feladata annak a kérdésnek a vizsgálata, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ jogszerűen kezelte-e a felperes személyes adatát, így helybenhagyta a Nemzeti Választás Bizottság korábbi döntését, ami ezt a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasítatta.

Másfelől azonban kimondta, hogy a törvények nem adnak felhatalmazást arra, hogy a kormányzati kommunikációnak része legyen választási kampány időszakában az ellenzék álláspontjának értékelése is, hiszen 

az ellenzék álláspontját felelőtlennek állító kommunikáció alkalmas lehet a választói akarat befolyásolásának megkísérlésére.

Ezek értelmében sérült az esélyegyenlőség és a rendeltetésszerű joggyakorlás elve, amit a választási eljárásról szóló törvény előír.