Csak Magyarországon nem foglalkoznak az offshore-botrányban érintett politikusok elszámoltatásával

Más érintett országokban gőzerővel folynak a nyomozások, nálunk ennek nem sok jele van.

A politikus emlékeztet: már egy hónap telt el a panamai offshore-ügy hazai közélethez vezető szálainak nyilvánosságra kerülésétől, ám még mindig nem tudjuk, hogy Horváth Zsolt, az első Orbán-kormány politikai államtitkára, aki korábban a Fidesz országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese volt, továbbá Boldvai László, az MSZP korábbi országgyűlési képviselője és egyben pénztárnoka, pontosan hogyan rejtegették pénzüket, azok honnan származtak, illetve ezek a pénzek összefüggésbe hozhatóak-e bűncselekményekkel, például burkolt pártfinanszírozással. Sneider Tamás szerint arra való tekintettel, hogy egy volt, illetve egy jelenlegi kormánypárt is érintett az ügyben, továbbá a minap Bajnai Gordon volt miniszterelnök neve is felbukkant, ezért a kirobbant offshore-botránynak nagyon komoly nemzetbiztonsági összefüggései is lehetnek.

A panamai offshore-ügy magyar érintettjei esetében rendkívül szigorú adóvizsgálatra van szükség. Miközben a botrány kapcsán rajtaütésektől, házkutatásoktól, dokumentumok, számítógépek, adathordozók lefoglalásától hangos a nemzetközi sajtó, addig a nyomozásban érintett hazai hatóságok részéről eddig házkutatások és vagyonelkobzások helyett kínos csend tapasztalható.

Az ügy jelentőségére tekintettel a Jobbik felszólítja a hatóságokat, hogy folyamatosan tájékoztassák a magyar embereket arról, hogy hol tart a bűncselekmények gyanújába fideszes és szocialista politikusok ügyének felderítése. A legnagyobb ellenzéki párt azt követeli, hogy hozzák nyilvánosságra a megismert adatokat, szeretnének tisztán látni a XX. századi pártok korrupciós botrányában.