Családban marad: Tiborcz szerzőtársa lett a Nemzeti Múzeum igazgatója

Családban marad: Tiborcz szerzőtársa lett a Nemzeti Múzeum igazgatója

Megfelelő embert a megfelelő helyre. A Tiborcz István felújított szállodáiról könyvet író Zsigmond Gábor vezeti mostantól a Nemzeti Múzeumot.

Demeter Szilárdnak, a Magyar Nemzeti Közgyűjteményi Központja elnökének volt tisztje bejelenteni a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatóját, akit még az előző kulturális miniszter, Csák János nevezett ki. Zsigmond Gábor PhD történész, kulturális turisztikai szakközgazdász vezeti tovább az intézményt, akiről a szélesebb közvéleménynek leginkább nem a tudományos munkásságáról volt tudomása, hanem amiatt, hogy Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak szerzőtársa.

A döntés tehát semmiképpen nem érte meglepetésként a szakmát. Zsigmond a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot főigazgató-helyettesként irányította, mellette a miniszterelnök veje által megszerzett, majd felújított épületek - a Gellért Szálló, a Mahart-székház, az Adria-palota – történetéről írt könyvek társszerzője volt. A köteteket Tiborcz István cége, a BDPST Ingatlanforgalmazó adta ki, de társszerzőként Orbán Viktor vejének neve is szerepel a kiadványokban.

A Nemzeti Múzeum kiadott közleményében inkább Zsigmond Gábor tudományos munkásságára helyezi a hangsúlyt, aki közel két évtizede dolgozik a hazai múzeumi ágazatban, múzeumvezetőként, főigazgató-helyettesként, projektvezetőként, valamint magyar és nemzetközi múzeumi szervezetek elnökségi tagjaként, vagy éppen elnökeként is tevékenykedik. Zsigmond Gábor céljáról szólva elmondta, hogy

a Magyar Nemzeti Múzeum az örökségre és meglévő értékeire építkezve egy együttműködésekre nyitott, a magyar múzeumügyet szolgáló és erősítő, katalizátorként és kompetenciaközpontként is működő, a magyar kulturális örökséget nemzetközi térben is bemutató erős, lendületes intézménnyé fejlődjön.

A szakmai reputációja igen erős az új igazgatónak, ám a hazai közállapotokat alapul véve sokakban felmerül az a kérdés, hogy kinevezésében szerepet játszott-e az a tény, hogy Orbán Viktor vejének társszerzője is egyben az új vezető.

(Címlapkép: Zsigmond Gábor. MTI/Bodnár Boglárka)