Cseh, Phelps vagy Le Clos? - Ki lesz Rio pillangókirálya?

Valahogy le kell győzni az űrlényt! Ez ilyen egyszerű sportág.

Összeállításunkban visszatekintünk Phelps pályafutására, kettejük rivalizálására, és megnézzük, milyen eséllyel veheti fel a harcolt Laci Brazíliában az amerikaival, aki hajnalban a 4x100-as gyorsváltó tagjaként karrierje 19. aranyérmét szerezte.

Űrlény, zseni, vagy doppingoló csaló?

Mindhárom jelzővel illették már pályafutása során Michael Phelpst, az viszont kétségtelen, hogy soha semmilyen tiltott teljesítményfokozó szerrel nem bukott még le, kivételes tehetségét pedig az a tény is jól mutatja, hogy 15 évesen szerepelt először olimpián, akkor még nem tudott odaérni a dobogóra, de 5. helyet azért begyűjtött bemutatkozásként 200 méter pillangón.

A 2001-es és 2003-as vb-ken már jelezte, hogy bizony számolni kell vele, igazán azonban a 2004-es athéni olimpián figyelt fel a világ az az időtájt is még csak 19 éves srácra. Itt összesen 6 aranyérmet nyert, négyet egyéniben kettőt pedig váltóban. Ezek mellé ráadásként összetempózott még két bronzot is.

Ezen az olimpián mérték össze először tudásukat Cseh Lászlóval. A sérülten úszó magyar fiú 200 vegyesen 4., ugyanennek az úszásnemnek a 400-as távján pedig 3. helyen zárt, időeredményben viszont ott sem tudott igazán az amerikai közelébe érni, aki közel négy másodperccel bizonyult gyorsabbnak. Phelps akkor csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy nem sikerült Mark Spitz csúcsát megdöntenie, aki az 1972-es müncheni játékokon 7 számban is diadalmaskodni tudott.

Ennek megfelelően 4 évvel később mindenki izgatottan várta, sikerül-e átadnia a múltnak az egészen addig megdönthetetlennek tűnő rekordot. Ma már tudjuk, sikerült. Phelps jött, látott, és valósággal letarolta a mezőnyt: 8 számban állhatott fel a dobogó legfelső fokára, ebből hétben világcsúccsal lett első.

Számunkra nagy fájdalom, hogy három döntőben: 200 és 400 vegyesen, valamint 200 pillangón is az egyébként kiválóan teljesítő Cseh Lászlót előzte meg, ráadásul utóbbi számban mindössze 7 tizeddel volt jobb a magyar sportolónál.

Londonban Phelps további hattal bővítette érmeinek számát: 4 aranyat és két ezüstöt akasztottak a nyakába, 22 medállal minden idők legeredményesebb olimpikonja lett, megelőzve az addigi csúcstartó szovjet tornászt, Larisza Latinyinát, aki 18 alkalommal állhatott dobogóra.

A medencében az igazi

Az olimpia után aztán Phelps bejelentette visszavonulását, de nagyjából másfél évig bírta úszás nélkül, 2014-ben tért vissza, ugyanazon év szeptemberében ittas vezetésért és gyorshajtásért letartóztatták, ami miatt az amerikai szövetség fél évre eltiltotta a versenyzéstől.

Azóta újra formába lendült, amit az is bizonyít, hogy három egyéni számban áll rajthoz Rióban (100 és 200 pillangó, illetve 200 vegyes), a 4x100-as gyorsváltóval pedig már nyert is egy aranyat.

A dél-afrikai, aki csendben felnőtt a két sztár mellé

Ne feledkezzünk el azonban Chad Le Closról, aki közel sem büszkélkedhet olyan veretes eredménysorral, mint Phelps, ám már csak azért is számolni kell vele, mert 200 pillangón ő az ötkarikás címvédő, 100-on pedig második volt Londonban, csupán 13 századdal lemaradva – éppen Phelps mögött. Korából adódóan nem rendelkezik akkora rutinnal, mint két ellenlábasa – 24 esztendős, míg Cseh 30, Phelps pedig 31 éves. Az is elmondható róla, hogy írásunk másik két alanyánál jóval kevésbé sokoldalú úszó, inkább pillangóra specializálta magát, abban viszont kétségtelenül a világ egyik legjobbja.

Olimpián nem találkoztak még, világbajnokságokon azonban több emlékezetes csatát vívtak Cseh Lászlóval, 2013-ban és 2015-ben Le Clos győzött egyaránt 3 tizedmásodperc körüli különbséggel, tavaly Kazanyban viszont Laci visszavágott a dél-afrikainak, két tizedet verve ellenfelére.

Mire számíthatunk Rióban?

Mindenekelőtt végletekig kiélezett csatákra, melyeknek minden valószínűség szerint a fentebb említett három úriember lesz a főszereplője.

Az mindenesetre biztató, hogy 100-on, ami elvileg a gyengébb száma, Cseh 50,86-os időt úszott az Eb-n, aminél idén senki nem produkált jobb eredményt. Ezen a távon Phelps 51,00-t, Le Clos pedig 51,09 tud felmutatni ebből az esztendőből. 100 pillangón ráadásul az is segítheti Lacit, hogy az elődöntőt 200 vegyes fináléja után rendezik, és mivel Phelps sem regenerálódik annyira könnyen, mint hajdanán, lehet, hogy beáldozza a pillét a vegyesért, amelyben nagyobb esély mutatkozik a sikerére.

Idén Cseh Laci a legjobb

200 méter pillangón ugyancsak a magyar versenyzőé 2016 legjobb időeredménye – 1:52:91, szemben Le Clos 1:54:42-es, valamint Phelps 1:54:84-es produkciójával.

Ezek alapján bizony komoly sansz mutatkozik arra, hogy végre Cseh is felállhasson a dobogó legfelső fokára az ötkarikás játékokon.