Csehországban egyre népszerűbb az autonóm Morvaország eszméje

Több mint 1200 morvaországi település polgármesteri hivatala tűzte ki a morva zászlókat.

A történelmi zászlók kitűzését 2010-ben szervezték meg először a Morva Nemzeti Közösség kezdeményezésére. Még az első évben 600 település élt a lehetőséggel, tavaly már 1115 polgármesteri hivatalon lobogott a sárga-piros sávos és a morva sas képével díszített zászló.

„A morva települések száma 2000 körül mozog. Az érdeklődés ismét hatalmas, és egyre növekszik. Célunk az, hogy az ünnepeken minden településen ott lobogjon morva identitásunk jelképe” – nyilatkozta Lenka Holanová, a Morva Nemzeti Közösség egyik vezetője, az akció főszervezője. A Morvaország fővárosának számító Brünn (Brno) főpolgármesteri hivatalán, az összes városkerület polgármesteri hivatalán és a nagy, morva városokban, mint például Olmütz (Olomouc), Ostrava, Zlín, Jihlava, Znojmo, mindenütt kitűzték a morva zászlókat.
A zászlókitűzést kezdeményező Morva Nemzeti Közösség szeretné tartományira változtatni a Cseh Köztársaság jelenlegi kerületi (régiós) közigazgatási-területi berendezkedését, és elérni egy morva parlament létrehozását is. A Cseh Köztársaság politikai vezetése nem támogatja ezt az elképzelést, az ország lakosságának többsége egyelőre közömbös. A regionalizmus azonban megerősödött. A 10,5 milliós Cseh Köztársaságban a 2011-es népszámláláskor a morva nemzetiséget több mint 520 ezer ember írta be a kérdőívébe. Tíz évvel korábban, 2001-ben számuk mintegy 380 ezer volt. 

Az eredeti morva zászlót - a tartományi címer nélkül - több mint másfél évszázada, 1848-ban a morva tartományi gyűlés fogadta el. Használatát a Csehszlovák Köztársaság 1920-ban betiltotta. Kitűzését a jelenleg érvényes jogszabályok nem rendezik, így nem szabható ki érte  büntetés sem. Morvaország a múltban önálló tartományként a Cseh Királyság része volt, államilag sohasem volt önálló.