Három éve nem emelkedtek a bérek, sztrájkra készülnek a dolgozók a Dunaferr Libertynél

Három éve nem emelkedtek a bérek, sztrájkra készülnek a dolgozók a Dunaferr Libertynél

Már sztrájkbizottságot is alapítottak a Liberty Dunaújváros dolgozói. A munkáltató egyelőre elzárkózott a béremeléstől.

Már sztrájkbizottságot is alapítottak a Liberty Dunaújváros (korábbi Dunaferr) dolgozói, mivel a szakszervezet hetek óta sikertelenül próbál megállapodni a béremelésben a munkáltatóval, pedig a reálkeresetek öt éve nem emelkedtek a cégnél – értesült a Forbes.

A lap információi szerint

a szakszervezetek szerint az utóbbi években jelentősen romlott a dolgozók helyzete, ezért hetek óta aktívan tárgyalnak a munkaadóval egy új kollektív szerződésről és a béremelésről, egyelőre azonban messze vannak az álláspontok.

Az érdekképviselet még május 7-én jelentette be a munkaadónak a sztrájkbizottság megalakulását, és újabb tárgyalásokat kezdeményezett a sztrájkkövetelésekről - írja a Forbes.

A szakszervezetek eredetileg 30 százalékos béremelést követeltek, mivel három éve nem volt béremelés és a reálkeresetek öt éve nem emelkedtek. A munkaadó viszont egyetlen alapbérfejlesztésre vonatkozó javaslattal sem állt elő.

A szakszervezetek aztán május 17-én beadtak egy új javaslatot, amiben 10 százalékos alapbérfejlesztést kértek a következő negyedévre. Egyelőre erre sem érkezett ajánlat a munkáltató részéről.

Az ügynek tehát még koránt sincs vége, mivel a sztrájktörvény rendelkezik a sztrájkbizottság létrejöttét követő eseményekről és első körben egyeztetésre kötelezi a feleket.

Mint ismert, tavaly nemcsak új nevet, hanem tulajdonost is kapott a cég, majd leépítések is kezdődtek a Dunaferr-gyárban. A dolgozók reálbére körülbelül a felére csökkent az utóbbi négy évben.

(Címlapkép: A Dunaferr Dunai Vasműve 2023. február 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd)