Még mindig ég az erdő Csernobilnál (Frissítés: megfékezték a lángokat)

Kijev fele fújja a füstöt a szél.

A rendkívüli helyzetek hivatalának szerda reggeli tájékoztatása szerint folytatódik a tűzgócok oltása, összességében öthektáros területen ég még az erdő. A lángok oltásában 35 tűzoltókocsi és -berendezés, illetve 150 tűzoltó vesz részt. A tűzoltás kezdete óta 29 bevetést hajtottak végre a tűzoltó-repülőgépek és -helikopterek, 154 tonna vizet locsoltak az égő erdőre. A tűzoltás a Kopacsi nevű elhagyatott település környékére összpontosul.

A hivatal tájékoztatása szerint Kijevben, Csernobilban és az atomerőműhöz tartozó ipari területen a sugárzás szintje a normákon belül van.

Az UNIAN szerint a térségben szerda reggel északi szél fúj, és Csernobiltól Kijev irányában viszi a füstöt.

A csernobili zónában lévő Vörös-erdőben, azon a területen, ahol a legmagasabb a radioaktivitás szintje, kedden lobbant lángra a bozót, majd a tűz átterjedt az erdős területre is. Az esti órákban tízhektáros területen égett az erdő. A lángok a zóna közepén fekvő Kopacsi falunál csaptak fel.

Tűz ütött ki a csernobili Vörös-erdőben

Viktorja Ruban, a katasztrófavédelem Kijev megyei részlegének a helyszínen tartózkodó sajtófőnöke elmondta, hogy a tűz egyelőre legfeljebb 10 hektár erdőterületet érint. Kisebb gócokban lobbant fel, de egymáshoz közel. Az oltásban jelenleg 120 tűzoltó vesz részt 29 technikai eszközzel, továbbá egy repülőgép és egy helikopter.

Ennek a településnek minden lakosát evakuálták a csernobili atomerőműben 1986. április 26-án bekövetkezett baleset után, az összes épületét ledózerolták, csak a falu óvodája maradt meg. A sugárzás szintje az atomerőműtől mintegy 8 kilométerre nyugatra lévő területen annak idején olyan magas volt, hogy a fenyőerdő fái vörösesbarnák lettek, és innen kapta a nevét a Kopacsi melletti erdő. Ez a terület máig a tiltott zóna legszennyezettebb része.

Frissítés:megfékezték a lángokat

Az Interfax hírügynökség által idézett közlemény szerint helyi idő szerint fél tizenegyre (közép-európai idő: fél tíz) három hektárra csökkent az oltandó terület nagysága, de nyílt tűz már nem ég sehol sem, három helyen parázslik még az aljnövényzet, illetve izzanak a kidőlt fák és tönkök.